Liczba wyników: 3037
Odczuwanie senności w ciągu dnia oznacza trzykrotnie wyższe ryzyko rozwoju Alzheimera.
Dotychczas sądzono, że niewielkie dawki popularnego niesteroidowego leku przeciwzapalnego mogą uchronić przed pewnymi poważnymi problemami z układem sercowo-naczyniowym. Z nowych badań wynika zaś, że kwas acetylosalicylowy nie tylko nie zmniejsza ryzyka zawałów czy udarów, ale też może wywołać pewne szkody.
Brak ruchu, stres, nieprawidłowa dieta, używki – to główni winowajcy, odpowiedzialni za problemy kardiologiczne Polaków. W dzisiejszym artykule skupimy się na odżywianiu, okazuje się bowiem, że nasze serce nie może żyć przede wszystkim bez magnezu i potasu – a szacuje się, że ponad 60% z nas cierpi na niedobory przynajmniej jednego z tych pierwiastków.
Odra to silnie zaraźliwa choroba zakaźna wywoływana przez wirus odry (Measles virus, MeV) należący do rodzaju Morbillivirus i rodziny Paramyxoviridae (paramyxowirusów).
Zatrucie grzybami nadal stanowi istotną część wszystkich zatruć pokarmowych w Polsce, jednak dzięki rosnącej świadomości z każdym rokiem obserwuje się coraz mniej przypadków spożycia trujących gatunków grzybów. Niestety wzrasta liczba zatruć rozmyślnych, których celem jest wprowadzenie się w stan odurzenia.
21 września obchodzimy Światowy Dzień Choroby Alzheimera. W Polsce liczba osób z tym schorzeniem sięga 500 tysięcy. Postępująca choroba Alzheimera prowadzi do stopniowej utraty samodzielności oraz całkowitego uzależnienia od osoby sprawującej opiekę.
Nowe irlandzkie badania pokazują, że nadmiar trzewnej tkanki tłuszczowej, czyli tzw. otyłość brzuszna, wiąże się z osłabieniem zdolności poznawczych ludzi po sześćdziesiątce.
Jeśli dostatecznie często spacerujesz, a dokładniej pokonujesz co najmniej osiem kilometrów tygodniowo, masz duże szanse na opóźnienie choroby Alzhemera o 10 lat.
Na całym świecie na tę chorobę cierpi aż 180 milionów ludzi, co stanowi 3 procent populacji. Łuszczyca, bo o niej mowa, to jedno z najpowszechniejszych schorzeń skóry, które ma wpływ nie tylko na wygląd chorego, ale także na pozostałe przejawy jego codziennej aktywności. O innych postaciach łuszczycy, jej konsekwencjach i edukacji społeczeństwa mówi australijski naukowiec doktor Michael Tirant.
Właściwe odżywienie pacjenta znacznie skraca czas pobytu w szpitalu, a dzięki lepszej kondycji chorego rzadziej dochodzi do powikłań, których leczenie często jest o wiele droższe, niż leczenie choroby pierwotnej. W przypadku wdrożenia leczenia żywieniowego w warunkach domowych efektywność kosztowa dodatkowo wzrasta - procedura ta jest tańsza nawet o 70-80% względem opieki w szpitalu. Świadczenie jest w pełni refundowane – od gotowych diet poprzez szkolenie z zasad żywienia i ustawienie programu żywienia przez wyspecjalizowany personel, aż po cały potrzebny sprzęt.