Liczba wyników: 5356
„Worki" pod oczami, czyli zasinienie i obrzęki skóry, sprawiają, że wyglądamy znacznie mniej korzystnie. Zobacz, dlaczego powstają i jak można się ich pozbyć.
18 maja w Rybniku odbędzie się 5. Ogólnopolska Olimpiada Sportowa Seniorów – You Win, skierowana dla osób po 55 roku życia. Wszyscy chętni mogą się zgłaszać do 8 maja.
Wszczepiany pacjentom o wysokim ryzyku nagłego zatrzymania krążenia kardiowerter-defibrylator (ICD) ostrzeże i zainterweniuje w przypadku wystąpienia groźnej dla życia arytmii komorowej. Jak działa urządzenie ratujące życie, jak przygotować się do zabiegu, czy życie po wszczepieniu wygląda inaczej – mówi dr hab. med. Adam Sokal z Sekcji Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Pracowni Elektrofizjologii i Stymulacji Serca Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu.
Jeśli organizmowi brakuje żelaza, nie może on normalnie funkcjonować. Tymczasem przedłużający się stan niedokrwistości negatywnie wpływa na nasze zdrowie i wygląd.
Smog stanowi poważny problem dla ponad dwóch piątych Polaków, najpoważniejszy dla osób z największych miast i niektórych województw na południu kraju – wynika z sondażu CBOS. Działania rządu i władz lokalnych mające na celu ograniczenie zanieczyszczenia powietrza częściej są przez Polaków krytykowane, niż chwalone.
Protezy zębowe – częściowe lub całkowite - to najpowszechniejsza metoda rekonstrukcji braków zębowych. Jednak wielu ich użytkowników nie wie, że oba typy uzupełnień wymagają odpowiedniej troski. Oto kilka rad, które pomogą zadbać o protezę i utrzymać ją w dobrym stanie przez lata.
Nie tak dawno ukazała się, pierwsza w Polsce, pięciotomowa encyklopedia, która podejmuje zagadnienia starzenia się, starości i niepełnosprawności, przygotowana przez szerokie grono specjalistów, a której redaktorem naukowym jest prof. Adam A. Zych.
Ćwiczenia oporowe, w tym podnoszenie ciężarów, daje bardzo dobre skutki dla zdrowia. Ludzie, którzy podejmują taką aktywność fizyczną, mają większe szanse na dłuższe życie.
Jeśli chcesz zdrowo się starzeć, sięgaj po białko trzy razy dziennie.
Minęły prawie dwa miliony lat od kiedy nasi przodkowie zaczęli gotować. Wydawać by się mogło, że największe kulinarne rewolucje i odkrycia mamy już za sobą – od pierwszych podpłomyków po kuchnię molekularną. Czy jest wobec tego możliwe, że większość z nas nie zdaje sobie sprawy z istnienia piątego smaku?