Liczba wyników: 5710
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Jasne już stało się, że wielu ozdrowieńców - nawet tych, którzy łagodnie przechodzili COVID-19 - nadal boryka się z różnymi problemami zdrowotnymi długo po tym, jak pierwotna infekcja ustąpiła. Medycy Washington University w St. Louis wykazali, że osoby, które przechorowały COVID-19, także te niehospitalizowane, odznaczają się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu sześciu miesięcy po diagnozie infekcji.
Już jedna miseczka warzyw bogatych w azotany serwowana codziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią uczeni z Edith Cowan University (ECU).
Pozytywne emocje są uważane za ważny element zdrowego stylu życia, jednak nowe badania sugerują, że związek między nimi a stanem zdrowia może się różnić w zależności od kultury. Przykładowo, doświadczanie pozytywnych emocji wiąże się z lepszym stanem układu krążenia w USA, ale nie w Japonii.
Szczęśliwi ludzie są bardziej produktywni w pracy. Ekonomiści przeprowadzili szereg eksperymentów, aby sprawdzić, czy szczęśliwi pracownicy ciężej pracują. Okazuje się, że psychiczny dobrostan sprawia, że ludzie są o około 12 proc. bardziej produktywni.
Tętno spoczynkowe wynoszące 75 uderzeń na minutę w wieku średnim wiąże się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, przynajmniej wśród mężczyzn.
Według amerykańskich statystyk, jedna na cztery kobiety w wieku powyżej 65 lat nie jest w stanie przejść dwóch przecznic ani wejść po schodach. Niepełnosprawność ruchowa jest głównym rodzajem niepełnosprawności w Stanach Zjednoczonych i kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do utraty niezależności. Jednocześnie wiadomo, że lekka aktywność fizyczna, w tym zakupy lub spacer, może poprawić mobilność seniorek.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, które obejmują utratę wzroku, uszkodzenie nerwów i zaburzenia pracy nerek, mówią naukowcy z Japonii i Wielkiej Brytanii.
Ludzie częściej robią „mikroprzerwy" w pracy, kiedy są zmęczeni - i dobrze. Odkryto, że mikroprzerwy pomagają wyczerpanym pracownikom odzyskać siły i lepiej angażować się w pracę w ciągu dnia.
Osoby z otyłością brzuszną są narażone na zwiększone ryzyko chorób serca, nawet jeśli ich wskaźnik masy ciała (BMI) mieści się w normie, ostrzega Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami