Liczba wyników: 2122
Istnieje związek pomiędzy poziomem hormonu stresu i osłabieniem pamięci krótkoterwałej u osób w wieku powyżej 65 lat, informują uczeni z University of Iowa.
Światowy Dzień Krwiodawstwa jest corocznym wydarzeniem pod egidą Światowej Organizacji Zdrowia.
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Chcesz, by twój umysł działał na „pełnych obrotach"? Zadbaj o serce, radzą eksperci. Nowe badania wskazują, że zły stan zdrowia serca jest związany z osłabieniem zdolności umysłowych.
Czerwone mięso stanowi ważny element zbilansowanej diety, ale często wskazuje się, że jego większe ilości w jadłospisie mogą sprzyjać różnym chorobom. Teraz wykazano, że częste serwowanie sobie steków i innych tego rodzaju przysmaków może mieć wpływ na rozwój raka piersi.
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Schizofrenicy cechują się dwukrotnie wyższym ryzykiem rozwoju demencji w porównaniu do pacjentów bez tej choroby.
Cyniczni ludzie mogą cechować się zwiększonym ryzykiem demencji, wynika z badań, o których pisze Daily Medical.
Źle przygotowane CV, nieprawidłowy przebieg rozmowy kwalifikacyjnej, za niskie kompetencje lub doświadczenia a może za wysokie oczekiwania finansowe? Polacy – choć wskazują wszystkie te czynniki, jako główny powód dla którego nie mogą znaleźć pracy wymieniają fakt, że nie mają odpowiednich znajomości. Uważa tak blisko połowa z nas.
Blokując zdolność organizmu do odczuwania bólu można żyć dłużej, mówią uczeni. U ludzi ból łagodzi składnik papryki chili, więc słynna ostra przyprawa może okazać się kluczem do długiego zdrowego życia.