Liczba wyników: 4905
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.
Pozytywne trendy w dostępie do edukacji zmniejszą częstość występowania demencji na całym świecie o 6,2 mln przypadków do roku 2050. Jednakże przewidywania dotyczące palenia papierosów, wysokiego wskaźnika masy ciała i nadmiaru cukru we krwi zwiększą ilość przypadków o prawie tyle samo: 6,8 mln.
U osób z podwyższonym poziomem hormonu tarczycy wolnej tyroksyny (FT4) we krwi częściej rozwija nieregularne bicie serca lub migotanie przedsionków.
Utrzymanie zdrowego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do lepszego starzenia się i dłuższego życia.
Szacuje się, że 30 proc ludzi doświadcza bezsenności, a nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Columbia sugeruje, że częściowo można za to winić dietę.
Zmiana nawyków żywieniowych lub zmiana zegara dobowego może mieć niekorzystny wpływ na tkankę tłuszczową.
Objawy przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) mogą się pogorszyć u pacjentów, którzy jednocześnie doświadczają depresji.
Badania z 42 instytucji z 14 krajów dostarczają nowych informacji na temat teorii starzenia się - jak się wydaje, każdy gatunek ma względnie stałe tempo tego procesu.
Legenda głosi, że włosy Marii Antoniny stały się siwe przez jedną noc przed jej ścięciem w 1791 roku. Jakkolwiek legenda jest nieprawdziwa - włosy, które już wyrosły z mieszka włosowego, nie zmieniają koloru - nowe badanie pokazuje związek pomiędzy stresem psychologicznym i siwieniem włosów u ludzi.
Każdego dnia nasze organizmy narażone są na „bombardowanie" promieniami UV, ozonem, dymem papierosowym, chemikaliami przemysłowymi i innymi związkami.