Liczba wyników: 4501
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Nadciśnienie i cukrzyca to znane czynniki ryzyka udaru mózgu, teraz jednak ustalono, że związane z nimi ryzyko może się zmniejszać wraz z wiekiem.
Dosładzane cukrem napoje mogą sprzyjać nowotworowi jelita grubego i okrężnicy.
Aby poprawić motywację do ćwiczeń, trzeba ograniczyć czas jedzenia posiłków.
Po utracie na wadze poziom hormonu greliny na czczo wzrasta i może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej brzucha oraz poprawie wrażliwości organizmu na insulinę.
Arbuz może pomóc osłabić skutki niewłaściwego odżywiania się.
Zaawansowany wiek jest związany z pogarszaniem się czynników poznawczych, fizycznych i psychicznego. Sprawdzono jednak, na ile czynniki, takie jak mądrość, samotność, poziom dochodów i jakość snu, wpływają na funkcjonowanie osób starszych.
Popularne w kuchni zioła - oregano i rozmaryn - zawierają dużo zdrowych związków i okazuje się, że mogą działać w podobny sposób, jak leki przeciwcukrzycowe na receptę.
Z powodu popularności diet niskowęglowodanowych lub bezwęglowodanowych, „skromny" ziemniak nierzadko jest pomijany na korzyść innych warzyw. Niesłusznie.
Osoby z cukrzycą zarówno typu 1, jak i typu 2 są podatne na próchnicę. Na Rutgers University postanowiono wyjaśnić, dlaczego. U diabetyków odnotowuje się zmniejszoną wytrzymałość i trwałość szkliwa oraz zębiny, twardej substancji znajdującej się pod szkliwem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami