Liczba wyników: 4473
Z amerykańskich statystyk wynika, że wzrastają wskaźniki zawałów u ludzi w średnim, a nawet młodym wieku. 20 proc. tych zdarzeń dotyczy osób, które nie skończyły 40 lat.
Potrzeba odczuwania słodkiego smaku jest naturalna dla człowieka. Nic więc dziwnego, że słodycze tak bardzo nas kuszą i że tak trudno jest nam z nich zrezygnować. Paradoksalnie, im bardziej odmawiamy sobie słodkich pokarmów, tym większy mamy na nie apetyt. Czy jednak konieczna jest rezygnacja ze wszystkiego, co słodkie? Postanowiliśmy zmierzyć się z najpopularniejszymi obiegowymi mitami na temat słodyczy.
Wraz z nadejściem wiosny zrzucamy zimowe czapki z głów i eksponujemy nasze fryzury, których stan często nie do końca jest zadowalający. Włosy są suche, łamliwe, a ich stylizacja to nie lada wyzwanie. Co wtedy? Pogoda jest już iście wiosenna, dlatego najwyższy czas na zmiany w sposobie ich pielęgnacji. Radzimy jak ujarzmić wiosenną fryzurę i spowodować, by imponowała świeżością.
Żyją statystycznie dłużej, a ich przewidywana długość życia do 2050 roku ma wzrosnąć o kolejne 6 lat. Ich świadczenia emerytalne są niższe średnio 32 proc. od świadczeń otrzymywanych przez mężczyzn i choć mają prawo przejść na emeryturę w wieku 60 lat (mężczyźni w wieku 65 lat) to często pozostają aktywne zawodowo lub dorabiają do emerytury. Jakie są polskie seniorki? Jakim budżetem domowym zarządzają? Jak spędzają czas wolny i z jakimi dolegliwościami zdrowotnymi zmagają się najczęściej?
Stan zdrowia zębów i jamy ustnej ma znaczący wpływ na zdrowie całego organizmu. Próchnica, choroby dziąseł i przyzębia, a także wady zgryzu i utrata zębów niosą ogólnozdrowotne konsekwencje.
Orzechy włoskie i migdały są szczególnie polecane osobom a cukrzycą typu 2, pomogą zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym u diabetyków.
Superfoods działają profilaktycznie i wspomagająco w dietoterapiach. Wiele popularnych produktów spożywczych pomaga zapobiegać różnym schorzeniom i wspomaga ich leczenie. Oto superwłaściwości czosnku, żurawiny, soczewicy, cynamonu i brokułów.
Pączek to przysmak znany na całym świecie. Choć przybiera on różną formę, jedno jest pewne - to wyjątkowo kaloryczny smakołyk o wysokim indeksie glikemicznym! Ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i 12 g tłuszczu. Oznacza to, że jeden pączek zaspokaja prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na tłuszcz i żeby go spalić, trzeba by jeździć na rowerze przez ponad godzinę. Średnio w Tłusty Czwartek zjadamy 2,5 pączka, co w skali Polski daje aż 100 milionów takich wypieków. Tłusty Czwartek jest zatem wyjątkowo tłusty.
Stres, siedzący tryb życia, niewłaściwa dieta, a także zmiany w organizmie następujące wraz z jego starzeniem się, nadwyrężają kondycję serca. Niestety, tak typowe dla naszych czasów, szybkie tempo życia, w dużym napięciu i nieodłącznym stresie, częsty brak czasu na odpoczynek, może osłabić jego kondycję.
Czosnek nie bez przyczyny uznawany jest za magiczną roślinę. W wielu krajach stosowany jest jako afrodyzjak, a niegdyś z powodu jego ostrego zapachu wierzono, że ma moc odstraszania wampirów oraz złych duchów i wieszano go w oknach. Jakie ma naprawdę właściwości i jak go stosować w domowej apteczce i w kuchni? Co zrobić, by po jego zjedzeniu móc przebywać w towarzystwie?