Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania wszystkie stworzenia ma i du

Liczba wyników: 3545

  • Oprawki okularowe - na co powinniśmy zwracać uwagę? [© Tyler Olson - Fotolia.com]

    Oprawki okularowe - na co powinniśmy zwracać uwagę?

    2016-04-21

    Gdy stajemy się „okularnikami” po raz pierwszy, bardzo ważną a wręcz podstawową kwestią jest wybór oprawy. Musimy jednak wiedzieć, że nie do każdej korekcji i nie do każdej twarzy, nadaje się każda oprawa. Mając to na uwadze musimy liczyć na doradztwo optyka. Dopiero wtedy w obrębie opraw, które będą odpowiednie dla naszej korekcji oraz geometrii naszej twarzy, możemy poszukiwać takich opraw, które nas usatysfakcjonują.

    Tagi: okularyoprawkitwarz

  • Od czego zależy skuteczność i bezpieczeństwo zabiegów medycyny estetycznej?  [© Gennadiy Poznyakov - Fotolia.com]

    Od czego zależy skuteczność i bezpieczeństwo zabiegów medycyny estetycznej?

    2016-04-20

    Skuteczność i bezpieczeństwo medycyny estetycznej gwarantuje nie rodzaj zabiegu, lecz specjalista, który go wykonuje. Medycyna estetyczna to niezwykle silne narzędzie, które w zależności od tego w czyich rękach się znajduje, może dawać świetne efekty lub wręcz przeciwnie – nie dawać ich wcale, albo jeszcze gorzej - wywoływać powikłania i skutki uboczne. Zapoznaj się z podstawowymi zasadami, które pozwolą Ci ocenić, czy trafiłaś do dobrego gabinetu medycyny estetycznej.

    Tagi: twarzmedycyna estetycznakosmetologiabezpieczeństwo

  • Słabo, blado i niemrawo. Czy to anemia? [© ktsdesign - Fotolia.com]

    Słabo, blado i niemrawo. Czy to anemia?

    2016-04-20

    Wiele zaburzeń i chorób ma źródło w niewystarczającej ilości określonych składników odżywczych w organizmie. Może się to wiązać zarówno z ich brakiem lub małą ilością w diecie, jak również ze zmniejszonym ich przyswajaniem lub zwiększonym wydalaniem z organizmu. Przyczyną tych ostatnich są nabyte, często rozwijające się w związku z predyspozycjami genetycznymi zaburzenia, które zdiagnozować można z pomocą badań laboratoryjnych.

    Tagi: anemiażelazokrewbadania

  • 10 rzeczy, których nie wiesz o żółtym serze [©  Andrey Starostin - Fotolia.com]

    10 rzeczy, których nie wiesz o żółtym serze

    2016-04-17

    Żółty ser to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Chętnie przygotowujemy z nim kanapki, rozmaite przekąski, dania obiadowe. Jest niezastąpiony na pizzy i w fondue.

    Tagi: serżółty serser żółtysólnabiałżywnośćkulinaria

  • Podczas choroby tracimy apetyt. Oto wyjaśnienie, dlaczego [© Photographee.eu - Fotolia.com]

    Podczas choroby tracimy apetyt. Oto wyjaśnienie, dlaczego

    2016-04-16

    Gdy się choruje, nie ma się apetytu, a to najprawdopodobniej dlatego, że w ten sposób organizm może się bronić przed drobnoustrojami, wyjaśniają uczeni z RPA.

    Tagi: infekcjapostbrak apetytuzmeczenieból głowy

  • NIK o pomocy społecznej dla seniorów [© Hunor Kristo - Fotolia.com]

    NIK o pomocy społecznej dla seniorów

    2016-04-14

    Na wolne miejsce w domu pomocy społecznej nie czeka się już latami. Kolejki teoretycznie się skróciły, w niektórych domach można dostać miejsce od ręki, a część nawet ogranicza swoją działalność z powodu braku chętnych. Jest to jednak złudne, bo opieki wymaga coraz więcej osób starszych – twierdzi Najwyższa Izba Kontroli. NIK wskazuje, że to nieuzasadnione różnice w opłatach przeniosły ciężar zainteresowania seniorów na zakłady opiekuńczo-lecznicze. Część pensjonariuszy przejmują też placówki niepubliczne – tańsze, bo standardy jakie muszą spełniać są niższe niż w placówkach publicznych.

    Tagi: dom opiekidom pomocy społecznejopiekaseniorzydemografia

  • Lodówka: czy półka ma znaczenie? [© Maya Kruchancova - Fotolia.com]

    Lodówka: czy półka ma znaczenie?

    2016-04-13

    Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?

    Tagi: lodówkażywnośćprzechowywanie żywnościkulinaria

  • Szczepienia ratują życie [© miss_mafalda - Fotolia.com]

    Szczepienia ratują życie

    2016-04-13

    W przypadku każdej szczepionki można podać mnóstwo argumentów przemawiających za koniecznością jej stosowania. Jednak przedstawiciele ruchów antyszczepionkowych wydają się bardziej niż sile argumentów ufać sile natury – sile ludzkiego organizmu. Tymczasem na refleksję czasem bywa za późno. Po szczepieniu również mogą wystąpić powikłania, jednak są one nieporównywalnie rzadsze od powikłań w przebiegu choroby.

    Tagi: szczepieniaszczepionkaodporność

  • Jabłka uchronią przed przedwczesną śmiercią [© Olga Kovalenko - Fotolia.com]

    Jabłka uchronią przed przedwczesną śmiercią

    2016-04-12

    Brytyjczycy mawiają: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" (An apple a day keeps the doctor away). Nie bez podstawy - jabłka zawierają dużo związków, które pomagają zachować dobre zdrowie chroniąc przed rozwojem wielu chorób. Teraz odkryto, że owoce te mogą przedłużyć życie starszych kobiet.

    Tagi: jabłkaprzedwczesna śmierćbłonnikflawonoidypotasmagnezwitamina C

  • Żywienie medyczne. Posiłki w walce z chorobą [© Sherry Young - Fotolia.com]

    Żywienie medyczne. Posiłki w walce z chorobą

    2016-04-11

    Nawet u 20 proc. osób cierpiących na nowotwory wyniszczenie organizmu spowodowane brakiem odpowiedniego odżywiania jest bezpośrednią przyczyną zgonu. Niedożywienie diagnozuje się u 30 do nawet 90 proc. pacjentów, których dotyczy ta choroba. W ferworze nieustannie prowadzonych badań nad nowymi terapiami i ciągłego czekania na nowe leki przeciwnowotworowe, zapominamy o tym, co już istnieje, a ma ogromne znaczenie w procesie leczenia – prawidłowym odżywieniu organizmu.

    Tagi: onkologiażywienieraknowotwórdieta