Liczba wyników: 6731
Szacuje się, że około jedna na cztery osoby dorosłe na świecie ma chorobę wątroby, która jest też czynnikiem ryzyka choroby serca.
Regularne przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego może pomóc obniżyć ryzyko raka jelita grubego u osób z nasilonymi czynnikami ryzyka związanymi ze stylem życia, mówią medycy z Mass General Brigham.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
Wrażliwość afektywna na zanieczyszczenie powietrza (Affective sensitivity to air pollution, ASAP) opisuje stopień, w jakim nastrój zmienia się wraz z codziennymi zmianami zanieczyszczenia powietrza.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Spadek poziomu potasu we krwi spowodowany przez leki moczopędne powszechnie przepisywane na nadciśnienie może być przyczyną ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Istnieje związek między stosowaniem diety bogatej w witaminy i minerały, zwłaszcza takiej, która nie zawiera dużej ilości dodatkowego cukru, a młodszym wiekiem biologicznym na poziomie komórkowym.
Stosowanie akupunktury może zwiększyć skuteczność standardowej opieki medycznej, zmniejszając nasilenie przewlekłego bólu i depresji.
Celowany trening fizyczny może poprawić jakość życia pacjentów z przerzutowym rakiem piersi i złagodzić uczucie zmęczenia.