Liczba wyników: 5274
Przez wiele lat wydawało nam się, że postęp medycyny zapewni wszystkim długie i zdrowe życie, a każdy nowy lek wzbudzał powszechny entuzjazm. Dziś już wiemy, iż medycyna „naprawcza" czasem jest bezradna. Zbawienne kiedyś dla ludzkości antybiotyki coraz częściej nie radzą sobie z bakteriami, wirusy bywają zabójcze. Największą moc uzdrowienia może więc mieć nasz własny organizm. Od siły układu odpornościowego zależy nie tylko to, jak przetrwamy jesień i zimę, ale też całe życie.
Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Prowadzi do powstania aldehydów, które uważa się za związane z pewnymi chorobami neurodegeneracyjnymi i kilkoma formami raka. Te toksyczne związki tworzą się w olejach, takich jak olej słonecznikowy, po podgrzaniu do temperatury do smażenia.
W Kalifornii trwa process sądowy, w którym strona pozywająca chce przekonać, że na kawie powinny być umieszczane ostrzeżenia dotyczące wyższego ryzyko zachorowania na raka. W kawie obecny jest bowiem akrylamid, związek, który może być rakotwórczy. Czy to jednak oznacza, że należy unikać porannego cappuccino?
Media odgrywają coraz większą rolę w kształtowaniu polityki zdrowotnej. Wskazują błędy w systemie i podpowiadają rozwiązania. Mogą być też rzecznikiem pacjentów, zwłaszcza w kontaktach z urzędnikami. To dzięki pośrednictwu mediów chorzy często otrzymują dostęp do nowoczesnych leków i terapii. Innym problemem komunikacyjnym w służbie zdrowia są relacje na linii pacjent–lekarz. Zmiana podejścia obu stron mogłaby przynieść lepsze efekty w postaci bardziej skutecznego leczenia.
Problemy z trzustką należą do najtrudniej rozpoznawalnych przez samych pacjentów, a także są wymagające w profesjonalnej diagnostyce. Przykładowo, w przypadku raka trzustki testy przesiewowe zwykle nie pozwalają na jego rozpoznanie. Ewentualne symptomy są niespecyficzne i często mylone z objawami innych chorób. Sprawdź, co może wskazywać na problemy z trzustką.
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Można wyliczyć ponad 500 funkcji, które spełnia dla całego organizmu. Jak w laboratorium dokonuje przemian węglowodanów, tłuszczów, białek, hormonów, substancji odżywczych, leków oraz rozkłada toksyny. Oprócz tego, jest niestrudzonym magazynierem, który pobiera i wydaje - dbając o to, żeby nie zabrakło ważnych związków dla pracy całego organizmu. W przypadku, gdy jest nieodpowiednio traktowana - może ulec uszkodzeniu i nie spełniać swoich funkcji.
Wobec bezprecedensowego poziomu otyłości w świecie zachodnim i rosnącej częstości występowania związanych z nią chorób serca, raka i cukrzycy, istnieje duża potrzeba nowych metod leczenia dolegliwości. Jak odkryli niemieccy uczeni, wyciągi z Lapacho (Tabebuia impetiginosa) mogą opóźniać wchłanianie tłuszczu w diecie.
Okres świąteczny to wiecej wolnego czasu i okazji do zabawy, co często oznacza też raczenie się różnymi trunkami. Eksperci ostrzegają: ostrożnie z alkoholem, bo ma różnoraki negatywny wpływ na nasz organizm. W badaniu przeprowadzonym przez japońskich badaczy pokazano, że nawet niewielkie spożycie alkoholu miało związek z podwyższonym ryzykiem raka.
Resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się np. w winogronach i czerwonym winie, zyskał już sławę środka na wiele problemów zdrowotnych, w tym na chorobę Alzheimera, raka, cukrzycę i wielu innych. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że podawanie wspomninego związku w skoncentrowanych dawkach może faktycznie dać korzyści w hamowaniu rozwoju napowszechniejszej formy demencji.
Zdecydowanie najbezpieczniejszą, zdaniem dr Artura Drzewieckiego z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, formą profilaktyki przerostu prostaty są preparaty roślinne - fitoterapeutyki. Udowodniono naukowo skuteczność tych preparatów w zapobieganiu raka prostaty i, co więcej, w zapobieganiu pozostałym nowotworom. Suplementy te ponadto obniżają ciśnienie i odbudowują nadwerężone ścianki naczyń krwionośnych, uelastyczniając je i chroniąc przed miażdżycą. Nie mają praktycznie skutków ubocznych, bo zawierają jedynie naturalne ekstrakty z nasion i liści: palmy sabal, pokrzywy, śliwy afrykańskiej czy lnu.