Liczba wyników: 4187
Warto przykładać większą wagę do ilości białka w codziennej diecie. Dzięki odpowiedniej dawce tego składnika można liczyć na lepszą ochronę przed niepełnosprawnością.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
Światowy Dzień Zdrowych Dziąseł, obchodzony na całym świecie 12 maja, ma na celu zwrócenie uwagi na rosnące zagrożenia, jakie choroby dziąseł stwarzają dla zdrowia ogólnego. Z tej okazji, Polskie Towarzystwo Periodontologiczne, przedstawiło najnowsze doniesienia o związku bakterii występujących w zapaleniu przyzębia z chorobą Alzheimera i innymi chorobami ogólnymi, oraz o wzrastającym znaczeniu profilaktyki chorób przyzębia w tym kontekście.
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego zależy od wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. W tym kontekście ważnymi składnikami codziennych posiłków są wapń i witamina D, które pomagają w utrzymaniu silnych i zdrowych kości.
Zaburzenia psychiczne to coraz powszechniejszy problem wśród Polaków. Według WHO jest na nie narażona aż jedna czwarta populacji. Państwowa Inspekcja Pracy ostrzega, że depresja lub nerwice mogą być skutkiem przewlekłego stresu w pracy, tymczasem badania ADP wskazują, że na codzienny stres w miejscu zatrudnienia cierpi co czwarty polski pracownik. Pracodawcy nie są jednak świadomi skali zjawiska – zaledwie 8,3 proc. pracowników w Polsce decyduje się poinformować pracodawcę o problemie ze zdrowiem psychicznym.
Ciepłe majowe dni i słoneczna pogoda sprzyjają spacerom po parkach czy lesie i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Dlatego, szczególnie gdy przebywamy na łonie natury – na działce, wycieczce rowerowej czy nad jeziorem w pobliżu lasu – uważajmy na kleszcze! Te małe pajęczaki stanowią duże zagrożenie dla naszego zdrowia, więc powinniśmy wiedzieć, jak się przed nimi skutecznie chronić. Ważna jest nie tylko obserwacja ciała, ale także wykonywanie szczepień ochronnych.
Badania pokazują, że zbyt krótki sen oznacza wyższe ryzyko choroby wieńcowej, udaru, a także cukrzycy. Lista kłopotów zdrowotnych jest jednak dłuższa.
Od kilku lat w już od początku wiosny odnotowuje się dość wysokie zagrożenie ugryzieniami kleszczy, co z kolei oznacza wysokie zagrożenie trudną do leczenia boreliozą. Problem pogłębia fakt, że choroba może rozwijać się przez dłuższy czas niemal bezobjawowo. Jakie objawy powinny zwrócić naszą uwagę?
Bób św. Ignacego to suplement wytwarzany ze Strychnos ignatii, czyli drzewa z rodziny Loganiaceae, pochodzącego z Filipin i niektórych części Chin. Roślina została po raz pierwszy opisana przez czeskiego jezuitę pracującego na Filipinach, brata Georga Kamela, który nazwał jej owoc bobem św. Ignacego (od założyciela zakonu Ignacego Loyoli).
Jeśli masz duże poczucie odpowiedzialności, cechuje cię też znacznie większe ryzyko zmagania się z odczuwaniem niepokoju i stresu, mówią uczeni z Uniwersytetu Środkowej Florydy oraz Uniwersytetu w Hiroszimie.