Liczba wyników: 6602
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Osoby, które mają za sobą udar, są około dwa razy bardziej narażone na rozwój demencji.
Jakość snu ma silniejszy wpływ na jakość życia niż długość odpoczynku, mówią uczeni z Uniwersytetu Karola w Pradze.
Dieta zwana postem przerywanym, w ramach której je się wcześnie rano, może być kluczem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest niższe u osób otyłych, które mają genetyczną predyspozycję do nadmiernego BMI, niż u tych, u których o otyłości decydowały głównie czynniki środowiskowe.
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
Czy status społeczny danej osoby może mieć wpływ na poziom stresu? Według ekspertów z Tulane University pozycja społeczna rzeczywiście oddziałuje na reakcje na stres.
Selen - minerał występujący w różnych produktach spożywczych - może odwrócić poznawcze skutki udaru oraz przyspieszyć uczenie się i pamięć starzejących się mózgów.
Miałeś/aś ostatnio miłą rozmowę ze znajomym ? Czy przyjaciel właśnie pomógł ci z wiosennymi porządkami? Będziesz miał/a szczęście, jeśli powtórzycie to samo za około siedem lat. Socjologowie odkryli, że właśnie co siedem lat traci mniej więcej połowę bliskich członków swojej sieci.
Ekspozycja na kobiece zapachy i feromony powoduje utratę wagi i wydłuża życie myszy, mówią uczeni z Uniwersytetu Otago (Nowa Zelandia).