Liczba wyników: 6181
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
Osoby, które wyzdrowiały z epizodu poważnej depresji, spędzają więcej czasu na przetwarzaniu informacji negatywnych, a mniej na przetwarzaniu informacji pozytywnych, niż osoby bez historii choroby, co naraża te pierwsze na ryzyko nawrotu zaburzeń.
U ludzi w podeszłym wieku z nadciśnieniem, którzy dzięki lekom utrzymywali dobowe skurczowe ciśnienie krwi na poziomie około 130 mm Hg przez trzy lata, nagromadzenie szkodliwych zmian w mózgu było o wiele mniejsze w porównaniu z osobami o wyższym ciśnieniu.
Dławica piersiowa to efekt niedotlenienia serca, do którego doprowadzamy swoimi zaniedbaniami i niezdrowym stylem życia. To oznacza większe ryzyko zawału serca, udaru mózgu i wielu innych chorób kardiologicznych, a w efekcie krócej żyją. Zobacz co zrobić, by uniknąć tego zagrożenia.
Jeśli masz uczulenie na pyłki, prawdopodobnie zastanawiałeś/aś się, czy określone pory dnia są lepsze do wychodzenia na zewnątrz w sezonie pylenia. Rzeczywiście, okazuje się, że wczesne poranki są lepsze niż późniejsze popołudnia, jeśli chodzi o unikanie alergenów.
Osoby pracujące na nocną zmianę są narażone wyższe ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworu.
U pacjentów hospitalizowanych z powodu boreliozy ryzyko wystąpienia zaburzeń psychicznych było o 28 proc. wyższe niż u ludzi wolnych od tej choroby. Co więcej, ci pierwsi dwukrotnie częściej podejmowali próby samobójcze po zakażeniu w porównaniu z tymi drugimi.
Osoby nieposiadające umowy zapewniającej stabilność pracy mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 20 procent, jeśli podejmą stałe zatrudnienie.
Jedzenie śniadania po godzinie dziewiątej rano zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 59 proc. w porównaniu z porą pierwszego posiłku przypadającą przed godziną ósmą.
Miliony ludzi na całym świecie cierpią na bezsenność. Nieprzespane noce zaś wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą i niektórymi nowotworami. Uważa się, że wieczorne spożywanie alkoholu, kofeiny i nikotyny zaburza sen, dokładniej sprawdzono, na ile czynniki te są za to odpowiedzialne.