Liczba wyników: 12574
Antybiotyki są najprostszym i najczęściej polecanym przez lekarzy sposobem na nasze choroby, niestety leki te bardzo wyniszczają nasz organizm, zwłaszcza florę bakteryjną jelit. Jej odbudowa to czasochłonny proces, który może trwać wiele miesięcy. Jak wspomagać go dietą, na co zwrócić szczególną uwagę i czego w tym czasie unikać?
Hormony, bakterie czy leki, to tylko niektóre z czynników mogących mieć wpływ na pojawianie się krost, wyprysków czy choroby skóry. Nie ma osoby, która z taką dolegliwością się nie zetknęła. Najczęściej pojawiają się na twarzy, rękach, nogach i plecach. Jakie są tego główne przyczyny?
Dieta bogata w żywność ultraprzetworzoną wiąże się z większymi ilościami tłuszczu magazynowanego w mięśniach ud, niezależnie od ilości przyjmowanych kalorii lub poziomu aktywności fizycznej. Większe ilości tłuszczu śródmięśniowego w udzie z kolei mogą zwiększać ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.
Osoby z nasilonymi, długimi objawami COVID dwukrotnie częściej miały białka SARS-CoV-2 we krwi w porównaniu z osobami bez przedłużających się objawów COVID. Uporczywa infekcja może wyjaśniać, dlaczego niektórzy ludzie doświadczają symptomów choroby przez wiele miesięcy.
Nietolerancja glutenu daje podobne objawy, co celiakia, ale nie są to te same choroby. Celiakia jest poważnym autoimmunologicznym schorzeniem, które może doprowadzić do niebezpiecznych uszkodzeń układu pokarmowego, nietolerancja zaś nie ma podłoża w działaniu układu odpornościowego organizmu i nie skutkuje uszkodzeniami żołądkowo-jelitowymi. Oto najczęstsze symptomy tej dolegliwości.
Każdego roku w Polsce z powodu zawału serca umiera codziennie około stu osób. Jednymi z najczęstszych objawów towarzyszących chorobie wieńcowej są duszności, uczucie zmęczenia, omdlenia i silny promieniujący ból. Jakie są przyczyny choroby serca? Czy można jej zapobiec? Jak leczyć chorobę wieńcową?
Osoby zmagające się z migreną mogą mieć gorszą jakość snu REM niż ludzie wolni od tej choroby. Co więcej, okazało się również, że dzieci z migreną krócej sypiają niż ich zdrowi rówieśnicy, choć szybciej zasypiają.
Chociaż osoby otyłe są bardziej narażone na cukrzycę, nadciśnienie lub wysoki poziom cholesterolu, nie wszyscy otyli zapadają na choroby metaboliczne tego typu. Ponieważ około jedna czwarta wszystkich osób otyłych jest zdrowa, naukowcy próbują ustalić, dlaczego niektóre osoby otyłe chorują, a inne nie.
Palenie zabija – takie napisy widzimy na paczkach papierosów i już nas to nie szokuje. Na opakowaniach past i szczoteczek do zębów nie ma co prawda nalepek informujących, że niemycie zębów zabija, ale wiemy na pewno, że osoby zaniedbujące higienę jamy ustnej są tak samo narażone na choroby serca jak palacze.
Na Osaka Metropolitan University wykorzystano obiektywny i prosty wskaźnik odżywienia zwany Indeksem Ryzyka Żywienia (Nutrition Risk Index, NRI), aby ocenić związek pomiędzy sarkopenią a niedożywieniem u pacjentów w schyłkowym stadium choroby nerek. Jak się okazało, niedożywienie przyczynia się do sarkopenii, czyli znacznego zmniejszenia siły mięśni.