Liczba wyników: 2297
Jedzenie zgodnie z rekomendacjami specjalistów pomaga w kontrolowaniu wielu chorób i może zmniejszyć konieczność zażywania leków.
Pewien Brytyjczyk zmagał się z arachnofobią. Aby go wyleczyć, poddano go operacji wycięcia lewego ciała migdałowatego. W efekcie pacjent stał się osobą zupełnie obojętnie podchodzącą do pajęczaków.
Niektórych po niespodziewanej śmierci opłakiwał cały świat. Inni odeszli po długim, bardzo owocnym i bogatym życiu. Od ostatnich Zaduszek pożegnaliśmy wielu ludzi kultury, sztuki, polityki i sportu.
Hemofilia jest chorobą krwi, polegającą na zaburzeniach w produkcji białka, które odpowiedzialne jest za jej krzepliwość. Jak wygląda historia odkrycia tego schorzenia? O hemofilii rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Krystyną Zawilską, Przewodniczącą Grupy ds. Hemostazy Polskiego Towarzystwa Hematologów i Transfuzjologów.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
Łuszczyca to przewlekła, niezakaźna choroba autoimmunologiczna, będąca wynikiem nadaktywnego układu odpornościowego, która przyspiesza cykl produkcji komórek skóry. Objawia się w formie zgrubiałych, łuszczących się wykwitów na skórze. Szacuje się, że choroba ta dotyka 125 milionów ludzi na świecie. Choć łuszczyca może ujawnić się w każdym wieku, zwykle zapadają na nią osoby między 15 a 30 rokiem życia. Dotyka ona niemal w takim samym stopniu kobiety jak i mężczyzn.
Szacuje się, że jedna na kilkanaście osób doświadcza sezonowych zaburzeń afektywnych (seasonal affective disorder, SAD), choroby, która wywołuje m. in: obniżone samopoczucie, zaburzenia wagi, bezsenność, bądź nadmierną potrzebę snu, ciągłe zmęczenie, poczucie bezwartościowości, nieuzasadnione poczucie winy. Poznaj fakty i mity dotyczące SAD.
W nocy z soboty 25 października na niedzielę 26 października zmieniamy czas z letniego na zimowy. „Zyskujemy" wiec godzinę, ale szybciej będzie się robiło ciemno. Ci zaś, którzy cierpią na bezsenność lub inne zaburzenia snu, będą musieli ponownie zmierzyć się z próbą regulacji rytmu dobowego. Oto pięć wskazówek, które pomogą w przystosowaniu się do zmiany.
Odkrycie komórek w mózgu, które działają jak wewnętrzny system pozycjonowania organizmu, dało trzem naukowcom tegoroczną Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny. Ich badania otwierają nowe możliwości walki z demencją.
Kwestia właściwego odżywiania powinna być ważna dla wszystkich – zdrowych i chorych. Jednak w przypadku choroby onkologicznej, zagadnienie to staje się szczególnie istotne. Teoretycznie o żywieniu wiemy dużo, ale kiedy zaistnieje konieczność zastosowania tej wiedzy w praktyce pojawia się mnóstwo znaków zapytania. Czy nadwaga może mieć wpływ na nowotwór? Które produkty są wskazane podczas leczenia onkologicznego? Czy można wówczas stosować diety odchudzające? Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O tym, jaką dietę stosować podczas leczenia onkologicznego mówi dietetyk - Karolina Szymańska-Kopa.