Liczba wyników: 3388
Choroby sercowo-naczyniowe od jakiegoś czasu są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Aby zmniejszyć ich ryzyko, trzeba ograniczyć sprzyjające im czynniki, takie jak nadciśnienie czy cukrzyca. Poza tym warto hamować starzenie się całego ukłądu krwionośnego poprzez odpowiedni styl życia.
Pestki moreli od dawna są stosowane w medycynie alternatywnej, a ostatnio rozpowszechniono informacje o ich rzekomym antyrakowym działaniu. Sprawiło to, że coraz więcej ludzi po nie sięga, ale może to być niebezpieczne dla zdrowia, bo zawierają substancję, która jest w naszym organizmie rozkładana m. in. na cyjanek.
Magnez jest niezwykle cennym pierwiastkiem, występującym w każdej tkance naszego organizmu. Jest odpowiedzialny za ponad 300 reakcji biochemicznych w ciele i ma wpływ na poziom ciśnienia krwi, metabolizm, funkcjonowanie układu odpornościowego, itd. Z tego powodu ciało daje nam znać, gdy ma do sypozycji zbyt mało tego minerału. Zobacz, jak to zdiagnozować.
Większe ilości cukru w diecie to znacznie wyższe ryzyko demencji. Picie słodkich napojów i słodzenie herbaty nie jest wskazane dla osób zagrożonych chorobą Alzheimera.
Pacjenci z rakiem, którzy decydują się na terapie komplementarne zamiast standardowych, częściej umierają z powodu swojej choroby.
Rozpowszechnionych jest kilka teorii dotyczących tego, jakie jedzenie sprzyja nadwadze. Te najczęściej powtarzane za nadmiar kilogramów winią tłuszcze, węglowodany lub białko. Według nowych testów jedynie pierwsze z wymienionych składników odżywczych mają wpływ na problemy z wagą.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie owoce mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Jeśli chodzi o minerały, bez których nie może obejść się nasz organizm, najczęściej wymienia się wapń, żelazo i magnez. Bez wątpienia pierwiastki te są niezbędne, abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, jednak nie są jedynymi, których nasze ciało bardzo potrzebuje. Szarą eminencją wśród minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest potas.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie warzywa mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Nadciśnienie jest nie tylko związane z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, ale może też wpływać na wyższe prawdopodobieństwo demencji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami