Liczba wyników: 6181
Na nasze procesy decyzyjne wpływ ma dopamina, neuroprzekaźnik, który odpowiada m. in. za funkcjonowanie układu nerwowego, hormonalnego i pokarmowego.
Nowe narzędzie ewaluacyjne powoli diagnozować skrajną formę izolacji społecznej zwaną hikikomori.
Na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej odkryto, że ryzyko wystąpienia chorób psychicznych w latach poprzedzających rozwój stwardnienia rozsianego jest prawie dwukrotnie większe niż wśród ludzi bez tej choroby.
Osoby noszące aparat słuchowy z powodu problemów ze słuchem związanych z wiekiem zachowują z biegiem czasu lepsze funkcjonowanie mózgu w porównaniu z ludźmi, którzy nie używają aparatu pomimo zaburzeń słuchu.
Od czasu pandemii COVID-19 wielu ludzi częściej pracuje z domu. Warto zastosować wówczas kilka rad, by zorganizować pracę w najbardziej komfortowych warunkach.
Szybko działający lek podawany w postaci aerozolu do nosa umożliwi pacjentom z nieregularnym, szybkim biciem serca samodzielne leczenie, gdy tylko wystąpią objawy.
Tegoroczną nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny otrzymali Katalin Karikó i Drew Weissman za odkrycia dotyczące modyfikacji zasad nukleozydowych, które umożliwiły opracowanie skutecznych szczepionek mRNA przeciwko COVID-19.
Kiedy nasze ciało doznaje urazów lub zmaga się z infekcjami, aktywuje mechanizmy obronne. Sprawia, że komórki zaczynają działać tak, by pozbyć się zagrożeń. Ten proces powoduje stan zapalny, który często objawia się obrzękiem, zaczerwienieniem i bólem. Na krótką metę jest on oznaką gojenia się organizmu, niezależnie od tego, chodzi o otarcie kolana, czy przeziębienie. Jeśli jednak stan zapalny utrzymuje się dłużej, zagraża organizmowi i prowadzi do wielu chorób. Sprawdź, jakie są jego oznaki.
Seniorzy w wieku powyżej 60 lat, którzy spędzają dużo czasu na pozycji siedzącej, np. oglądając telewizję czy prowadząc samochód, mogą być narażeni na zwiększone ryzyko rozwoju demencji, ostrzegają eksperci.
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.