Liczba wyników: 2701
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) ostrzega, że w 2019 roku świat będzie musiał zmierzyć się z wieloma wyzwaniami dotyczącymi zdrowia. Wśród nich są: epidemie chorób, które wracają ze względu na rosnącą popularność ruchów antyszczepionkowych, zagrożenie lekoopornymi drobnoustrojami, rosnący wskaźnik otyłości, zanieczyszczenie środowiska, zmiany klimatu i rozliczne kryzysy humanitarne.
Zmaganie się z nowotworem jest bardzo trudne, a w przypadku osób samotnych to szczególnie ciężkia przeprawa, mówią uczeni z Uniwersytetu Chicago.
Dziś po raz kolejny obchodzimy Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Z danych Światowej organizacji Zdrowia wynika, że depresja plasuje się w czołówce listy najpoważniejszych problemów zdrowotnych współczesnych społeczeństw.
Od jakości mikrobiomu jelitowego w dużej mierze zależy nasze zdrowie, a ma ona nie tylko związek z dietą, ale i poziomem aktywności fizycznej.
Statyny, kwas acetylosalicylowy i beta-blokery mogą pomóc osłabić komplikacje wynikające z zawału.
Analizy pokazują, że zakaz palenia papierosów w miejscach publicznych pomaga ograniczać efekty palenia papierosów, ale ciągle stanowią one jedno z głównych zagrożeń dla zdrowia i życia ludzi.
Tłuszcz w diecie jest niezbędny, ale jedne jego rodzaje są dobre dla naszego organizmu, a inne poważnie mu zagrażają. Eksperci ostrzegają, że określone formy tłuszczu sprzyjają wielu różnym chorobom.
Nieprawidłowe odżywianie i niedostatek aktywności fizycznej to podstawowe przyczyny nadwagi i otyłości. Skutki otyłości to nie tylko ryzyko wystąpienia chorób w przyszłości, ale także wiele problemów zdrowotnych dotykających osoby otyłe już teraz.
Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.
Jemy coraz więcej i coraz gorzej. Często jemy w pośpiechu, korzystając z przetworzonego jedzenia albo restauracji serwujących tzw. fast foody. Niewłaściwe odżywianie jest jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu pokarmowego. Na co zwrócić uwagę w naszej diecie? Kiedy i jakie badania endoskopowe należy wykonać, żeby nie przeoczyć groźnych chorób przewodu pokarmowego?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami