Liczba wyników: 5036
Przyjmowanie ksantohumolu, naturalnego flawonoidu występującego w chmielu, znacznie poprawia niektóre podstawowe markery zespołu metabolicznego u zwierząt laboratoryjnych, a także zmniejsza przyrost masy ciała.
Suszone owoce mogą mieć wpływ na lepsze zdrowie.
Kobiety chore na cukrzycę mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Poziom ilości przetworzonych węglowodanów w diecie został statystycznie powiązany z atrakcyjnością twarzy.
Opiekunowie pacjentów cierpiących na różne choroby przewlekłe sami są podatni na rozwój problemów z układem sercowo-naczyniowym.
Jedzenie tłustych potraw w dniach poprzedzających operację może wywołać wzmożoną reakcję zapalną w mózgu, która u osób starszych na kilka tygodni zakłóca funkcje poznawcze związane z pamięcią. Młodsi też mogą mieć podobne problemy.
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Nadmierna ilość białka w diecie może zwiększać ryzyko miażdżycy, ostrzegają eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.
Jak ustalono na Uniwersytecie Kalifornijskim, wśród osób w średnim i starszym wieku długotrwałe siedzenie wiąże się ze zmianami w części mózgu odpowiedzialnej za pamięć.
Lek Finasteryd leczy łysienie typu męskiego i przerost prostaty u milionów mężczyzn na całym świecie. Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois Urbana-Champaign sugeruje, że medykament może również obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ogólne ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia