Liczba wyników: 4501
Kobiety po czterdziestce i pięćdziesiątce, które mają dobre relacje małżeńskie, są mniej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych w starszych latach.
Jedna porcja dziennie fasoli, grochu, ciecierzycy lub soczewicy może znacznie obniżyć „zły cholesterol", a tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Osoby, które były aktywne fizycznie po południu, miały większy spadek poziomu cukru we krwi niż ci, którzy największy wysiłek podejmowali w innych porach dnia.
Chodzenie wzmacnia połączenia między trzema sieciami mózgowymi, w tym także w jednej związanej z chorobą Alzheimera.
Przegląd kilkudziesięciu badań pokazał, że kobiety z cukrzycą typu 2 mają o 27 proc. wyższe ryzyko udaru niż mężczyźni z tą chorobą.
Niewielkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca. Odkryto też, że alkohol w umiarkowanych dawkach miał związek z długoterminowym osłabioną sygnalizacją stresu w mózgu. Jak się wydaje, ten wpływ na systemy stresu w mózgu w znacznym stopniu odpowiada za osłabienie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych obserwowane u osób rozważnie raczących się alkoholem.
Bycie otyłym znacznie zwiększa rozwoju zaburzeń psychicznych. Dotyczy to wszystkich grup wiekowych, przy czym kobiety są bardziej narażone niż mężczyźni, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu.
Zarówno niedowaga, jak i nadwaga mogą wpływać na wiek, w którym kobiety doświadczają menopauzy.
Jeśli chcesz schudnąć i utrzymać niższą masę ciała, skomponowanie zdrowej diety, dbanie o samokontrolę i motywację to klucze do sukcesu.
Na Penn State odkryto, że niska satysfakcja seksualna w średnim wieku może być wczesnym sygnałem ostrzegawczym osłabienia funkcji poznawczych w przyszłości.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami