Liczba wyników: 3971
Dopóki nie bolą, zwykle o nich nie myślimy. Stawy – bo o nich mowa – umożliwiają nam swobodne poruszanie i wykonywanie codziennych czynności, od siadania po mieszanie herbaty. Przypominamy sobie o nich jednak dopiero wtedy, gdy same dają nam o sobie znać. Co może powodować dolegliwości naszych naturalnych „zawiasów” i jak im zapobiegać?
Urlop to dla wielu osób upragniony, wakacyjny wypoczynek, który pozwala czerpać radość już z samego ceremoniału planowania i przygotowań. Zdarza się jednak, że związane z nim wydarzenia i emocje pozostawiają negatywne wspomnienia, kojarząc się ze stresem, awanturami, nieprzystosowaniem. Co robić, aby wakacje były czasem pełnym relaksu, a nie stresu?
Wylewy (podbiegnięcia) krwawe zwane popularnie siniakami, będące skutkiem codziennych urazów i stłuczeń, towarzyszą nam przez całe życie. Zdarza się jednak, że pojawiają się nienaturalnie często – mamy wrażenie, że tworzą się niemal „samoistnie”. Wówczas mogą być objawem choroby związanej np. z zaburzeniami krzepliwości krwi czy niewydolnością wątroby. W jakich sytuacjach powstawanie zasinień powinno być dla nas sygnałem ostrzegawczym.
Jako „zwierzęta społeczne", do szczęścia potrzebujemy kontaktu z innymi. Uczeni z University of Arizona w Tucson odkryli, że rozmowa, szczególnie taka głębsza, szczera i swobodna, zwiększa poczucie szczęścia.
Pacjenci z rakiem, którzy decydują się na terapie komplementarne zamiast standardowych, częściej umierają z powodu swojej choroby.
Amerykanie odkryli, że wystarczy już jedna modyfikacja w DNA, by człowiek mógł liczyć na życie dłuższe średnio o kilkanaście lat.
Naucz się walczyć ze stresem, bo w dłuższej perspektywie, nawet jeśli nie jest bardzo silny, może skutkować chorobą przewlekłą.
Nie przesiaduj przed telewizorem czy ekranem komputera, częściej wstwaj i ruszaj się - jeśli zbyt długi czas spędzasz siedząc, silniej grożą ci różnorodne choroby, co najmniej czternaście.
Rozpowszechnionych jest kilka teorii dotyczących tego, jakie jedzenie sprzyja nadwadze. Te najczęściej powtarzane za nadmiar kilogramów winią tłuszcze, węglowodany lub białko. Według nowych testów jedynie pierwsze z wymienionych składników odżywczych mają wpływ na problemy z wagą.
Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica. Jej bardzo wysoka zawartość białka sprawiła, że szczególną popularność zyskała wśród wegetarian i wegan.