Liczba wyników: 9200
Pestycydy i herbicydy są kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie, ale substancje te mogą niekorzystne dla naszego zdrowia. Potrzeba dobrych metod analitycznych, aby identyfikować nawet śladowe ilości potencjalnie szkodliwych związków. Teraz opracowano zaawansowaną technologicznie metodę obrazowania, aby wykrywać zanieczyszczenie pestycydami, a jej zastosowanie w przypadku owoców ujawnia, że obecne praktyki dotyczące bezpieczeństwa żywności mogą być niewystarczające.
Nadciśnienie, zwłaszcza wysokie ciśnienie rozkurczowe, ma związek z wyższym prawdopodobieństwem wystąpienia migreny u kobiet.
Osoby samotne częściej mają złe sny, ustalili uczeni z Oregon State University. To istotne, ponieważ zarówno samotność, jak i zaburzenia snu są poważnymi problemami zdrowia publicznego - maja związek ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, udaru i przedwczesnej śmierci.
Szacuje się, że około jedna na cztery osoby dorosłe na świecie ma chorobę wątroby, która jest też czynnikiem ryzyka choroby serca.
Depresja późnego wieku, zazwyczaj definiowana jako depresja rozwijająca się powyżej 60. roku życia, może dotyczyć nawet jednej trzeciej ludzi w tym wieku. Jednak, podobnie jak w przypadku innych schorzeń neurologicznych, na ryzyko tej choroby mogą wpływać wybory związane ze stylem życia.
Ubrania mogą nam służyć dłużej. Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds i specjaliści z Procter & Gamble pokazują, jak pranie odzieży oddziałuje na jej blaknięcie, przebarwienia i oddzielanie się cząstek materiału.
Prawdopodobnie słyszałeś/aś, że pielęgnowanie wdzięczności może zwiększyć poczucie szczęścia. Ale w małżeństwie i rodzinie nie chodzi tylko o to, aby być bardziej wdzięcznym za bliskich - ważne jest również, aby czuć się przez nich docenianym.
Choroba Parkinsona to schorzenie neurodegeneracyjne spowodowane utratą neuronów produkujących dopaminę, neuroprzekaźnik niezbędny dla kontroli motorycznej i funkcji poznawczych. Wraz ze starzeniem się społeczeństw liczba pacjentów z chorobą Parkinsona gwałtownie rośnie, stąd szuka się nowych sposobów na zmniejszenie ryzyka jej rozwoju.
Jeśli lubisz serwować sobie rano zwykły jogurt, dodaj do niego łyżkę miodu - to pyszny sposób na osłodzenie ulubionego śniadania. Wspomaga to również kultury probiotyczne w jogurcie, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Lęk przed pominięciem (FoMO, Fear of missing out) jest kluczowym czynnikiem ryzyka dla zdrowia psychicznego pracowników i, wraz z przeciążeniem informacyjnym, może nasilać wypalenie zawodowe, ostrzegają psychologowie z Uniwersytetu w Nottingham.