Liczba wyników: 4884
Soja i produkty na jej bazie to podstawowe składniki diety wielu dbających o zdrowie ludzi, ale mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych u osób podatnych na to schorzenie.
Eksperci ostrzegają, że u osób, u których w wieku 30 lat zdiagnozowano cukrzycę typu 2, średnia długość życia może skrócić się nawet o 14 lat.
Jeśli ktoś chce schudnąć, często rezygnuje z orzechów. Jakkolwiek bowiem orzechy zawierają dużo białka, są jednocześnie bogate w tłuszcze, co często sprawia, że osoby chcące zrzucić kilka kilogramów wykreślają je ze swojego menu. Jednak badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że można jeść np. migdały i schudnąć.
Istnieje związek między objawami bezsenności i nadciśnieniem u kobiet, ostrzegają uczeni z Brigham.
Po traumatycznym doświadczeniu większość ludzi wraca do normalnego funkcjonowania bez żadnych incydentów, ale u niektórych osób - od 2 do 10 proc. - rozwija się zespół stresu pourazowego (posttraumatic stress disorder, PTSD), stan, który może powodować wyniszczające objawy lęku z powodu emocjonalnego rozregulowania.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
U osób chorych na cukrzycę, które stosują insulinę do kontrolowania poziomu cukru we krwi, może wystąpić niebezpieczny stan zwany hipoglikemią, czyli sytuacja, w której poziom cukru we krwi spada zbyt nisko. Niedawno odkryte białko o nazwie neuronostatyną może jednak pomóc zapobiegać hipoglikemii, która bywa śmiertelna dla osób chorych na cukrzycę.
Posiłki pełne tłuszczu szkodzą komórkom mózgu, co odpowiada za związek między dietą wysokotłuszczową a zaburzeniami pamięci - szczególnie w miarę starzenia się.
Testy z udziałem ponad 15 tysięcy osób pokazały, że sprawność fizyczna wiąże się z niższym prawdopodobieństwem wystąpienia migotania przedsionków i udaru mózgu.
Kiedy nasze ciało doznaje urazów lub zmaga się z infekcjami, aktywuje mechanizmy obronne. Sprawia, że komórki zaczynają działać tak, by pozbyć się zagrożeń. Ten proces powoduje stan zapalny, który często objawia się obrzękiem, zaczerwienieniem i bólem. Na krótką metę jest on oznaką gojenia się organizmu, niezależnie od tego, chodzi o otarcie kolana, czy przeziębienie. Jeśli jednak stan zapalny utrzymuje się dłużej, zagraża organizmowi i prowadzi do wielu chorób. Sprawdź, jakie są jego oznaki.