Liczba wyników: 4284
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Poziom witaminy D w organizmie, gdy zaczyna się stosowanie diety niskokalorycznej, pozwala przewidzieć sukces w odchudzaniu.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
Bezczynność jest związana z wyższym ryzykiem śmierci z powodu raka, ostrzegają uczeni z University of Texas.
Kminek pochodzi z zachodniej Azji, Europy i Afryki Północnej. Jego owoce mają ostry, podobny do anyżu smak i aromat. Jest stosowany jako przyprawa do pieczywa, mięsa, serów, ale wykazuje też właściwości lecznicze.
Z wiekiem trudniej jest zachować mięśnie. Słabną, zmniejszają się i przez to ludzie starsi mają mniej siły i częściej upadają oraz doznają urazów.
Osoby z chorobami dziąseł mają większe prawdopodobieństwo nadciśnienia, piszą autorzy badań, którzy opublikowali swoje wyniki w Cardiovascular Research, magazynie wydawanym przez European Society of Cardiology.
Nowy koronawirus dość długo utrzymuje się na różnych powierzchniach, w tym maskach. Okazuje się, że może przetrwać nawet 4 dni wewnątrz materiału maski i 7 dni na jej warstwie zewnętrznej.
Chociaż lekarze ostrzegają, że promienie słoneczne mogą zagrażać skórze i przyspieszać jej starzenie się, nie warto zupełnie ich unikać, mają też „życiodajną" moc.
Obcowanie z naturą, podziwianie sztuki i duchowa, religijna aktywność mogą wzmocnić układ odpornościowy i działać przeciwzapalnie, mówią uczeni z Uiwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami