Liczba wyników: 1465
Uczeni zastanawiali się, dlaczego lepiej wykształceni ludzie mają mniej problemów z demencją. Nowe badania pokazują, że mózgi tych, którzy dłużej się uczyli, efektywniej kompensują uwarunkowania związane z demencją.
Jedną z największych obaw wielu ludzi, w miarę upływu lat, jest nie to, że stracą kontrolę nad ciałem, ale, że nie będą panować nad własnym umysłem. Niestety, nie istnieją sposoby umożliwiające przewidzenie ze stuprocentową pewnością rozwoju demencji, ani też metody kompletnego powstrzymania jej rozwoju. Jednak dzisiaj eksperci są już w stanie zidentyfikować kilka czynników ryzyka rozwoju otępienia starczego.
Nie jesteśmy w sposób zupełny zdeterminowani genami. Pozostaje wiele sfer aktywności, dzięki którym mamy wpływ na swój organizm. A one mogą sprawić, że dłużej będziemy dobrze funkcjonować. Co zatem robić? Oto kilka popularnych, ale - jak zapewniają eksperci - skutecznych porad, co czynić, aby długo cieszyć się dobrą kondycją umysłu. Warto je więc powtarzać, może nawet jak mantrę...
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Gen starzenia się jest związany z rozwojem demencji, informują amerykańscy naukowcy.
Hiszpańscy naukowcy odkryli, że choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD) może być przenoszona w czasie zabiegów chirurgii ogólnej. Finansowany ze środków unijnych zespół jest przekonany, że śmiertelna choroba mózgu może przez kilka dekad pozostawać utajona zanim staną się widoczne jej objawy. Odkrycia opisane w czasopiśmie Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry sugerują, że zabieg chirurgiczny może skutkować nabyciem innych chorób neurologicznych.
Oto pięć ziół, które pomogą zwiększyć zdrowie mózgu, zmniejszyć bóle, a nawet pomóc w zasypianiu, no i łatwo się je uprawia, więc można spróbować zasadzić je we własnym ogródku, piszą redaktorzy AARP.
Stare przysłowie mówi, że „starego psa nie nauczy się nowych sztuczek". Naukowcy z Centrum Badawczego Nestlé Purina w St. Louis (Missouri, USA) dowiedli jednak, że jest inaczej. Przeprowadzone przez nich badania wykazały, że wzbogacanie psiej diety w triglicerydy średniołańcuchowe (MTC) znacznie poprawia ich pamięć, co sprawia, że mogą uczyć się nowych sztuczek nawet w podeszłym, psim wieku.
Wiadomo już, że znaczna ilość tkanki tłuszczowej wokół brzucha związana jest z wyższym ryzykiem chorób serca. Teraz okazało się, że ma ona również wpływ na zwiększone prawdopodobieństwo demencji.
Związana z wiekiem utrata pamięci to wyniszczające schorzenie, które niesie ze sobą duże obciążenia osobiste i społeczne. Jednak wyniki badań osiągnięte w ramach projektu EPITHERAPY sugerują, że naukowcy są już blisko zdobycia wiedzy na temat utraty pamięci przez osoby starsze i opracowania leku poprawiającego pamięć. Wyniki badań opublikowano w magazynie Science.