Liczba wyników: 12164
Konsekwentne przestrzeganie wytycznych dotyczących aktywności fizycznej przez cały wiek średni wiąże się z wyższą jakością życia kobiet, mówią eksperci z University of Sydney.
Warto zapisać na kartce swoje reakcjie na negatywne wydarzenie, a następnie zniszczyć ją - to realnie zmniejszy uczucie złości.
Cukrzyca, zanieczyszczenie powietrza spowodowane ruchem drogowym i spożycie alkoholu to najbardziej szkodliwe z kilkunastu modyfikowalnych czynników ryzyka demencji.
Po utracie na wadze osoby, które cechowały się wcześniej nadwagą lub otyłością, wykazują większą ekspresję białka o nazwie kalistatyna w podskórnej białej tkance tłuszczowej. Białko to poprawia metabolizm i może być wykorzystane leczniczo u osób z otyłością i cukrzycą typu 2.
U osób z atopowym zapaleniem skóry (AZS), ryzyko wystąpienia choroby zapalnej jelit (inflammatory bowel disease, IBD) jest o 34 proc. wyższe w porównaniu z ludźmi wolnymi od tej pierwszej choroby. W przypadku dzieci prawdopodobieństwo to jest większe o 44 proc., mówią eksperci z Uniwersytetu Pensylwanii. Dodatkowo, wraz ze wzrostem nasilenia AZS, ryzyko rozwoju IBD wzrasta.
Osoby z nadciśnieniem, które przyjmują wszystkie leki przeciwnadciśnieniowe przed snem, cechują się lepiej kontrolowanym ciśnieniem krwi i znacznie niższym ryzykiem śmierci lub chorób spowodowanych problemami z sercem lub naczyniami krwionośnymi w porównaniu do osób, które przyjmują leki rano.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Genetyczna predyspozycja do większej siły mięśni wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem rozwoju różnych chorób.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Uczucie senności może sprawić, że poczujesz się o dziesięć lat starszym człowiekiem. Naukowcy z Uniwersytetu w Sztokholmie odkryli, że sen oddziałuje na to, na ile lat się czujemy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami