Liczba wyników: 12712
Lukrecja to coś więcej niż cukierek - według naukowców z University of Illinois w Chicago może odgrywać rolę w zapobieganiu lub leczeniu kilku rodzajów raka.
Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mają znacznie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia lub raka.
Współczynnik raka piersi wśród kobiet na całym świecie rośnie. Nowe badania pokazują, jakie są trendy związane z wiekiem i miejscem zamieszkania.
Uczeni ze Stellenbosch University w Republice Południowej Afryki odkryli, że należący do formacji roślinnej fynbos miodokrzew może pomóc zatrzymać rozwój raka piersi.
Rak prostaty jest głównym zabójcą mężczyzn a tymczasem 96 procent mężczyzn nie wie nic o przeroście gruczołu prostaty. Rak prostaty jest najczęstszą przypadłością w USA i Anglii. Obok raka płuc jest głównym sprawcą śmierci w USA.
Grzyby mają wiele prozdrowotnych zalet. Nie tylko obniżają ryzyko zachorowania na raka i przedwczesnej śmierć, ale mogą też korzystnie wpływać na zdrowie psychiczne, mówią eksperci z Penn State.
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Naukowcy ogłosili przełom w walce z procesem starzenia się, leczeniu raka i przewlekłych chorób. Sądzą, że ciągu najbliższych pięciu lat lek może być dostępny na rynku.
Na przewlekła chorobę żylną cierpi w Polsce prawie 50% kobiet oraz 40% mężczyzn. Najpowszechniejszym objawem tej choroby są żylaki, jednak wiele osób bagatelizuje problem traktując jej jedynie jako mankament kosmetyczny.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami