Liczba wyników: 1495
Doktor Nita Forouhi, badaczka, która prowadziła długoterminowe badanie w Addenbrookes Hospital w Cambridge, radzi: - Kluczem do sukcesu jest kontrola kalorii do samego rana. Trzymaj się starego przysłowia: „śniadanie zjedz królewskie, obiad książęcy, a kolację żebraczą".
Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 zaliczają się do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich wpływ na organizm człowieka jest nie oceniony: wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, łagodzą dolegliwości premenstruacyjne oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Stworzenie odpowiedniego menu jest dobrym pomysłem, niezależnie od tego, czy masz jakiekolwiek problemy z sercem, czy cieszysz się dobrym zdrowiem. Zdrowy styl życia zaczyna się od sposobu odżywiania się, dlaczego więc nie zacząć już dziś i opracować dietę, która wspiera układ sercowo-naczyniowy?
Naukowcy odkryli sposób wydobywania z pomidorów silnego przeciwutleniacza - likopenu, co pozwoli stworzyć suplement, który zwalczy blokowanie się tętnic.
Nowy przegląd badań na temat powiązań pomiędzy czekoladą i chorobami wykazało, że jedzenie słodyczy z zawartością kakao wydaje się być związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu.
Wzrok to podstawowy narząd zmysłu, za pomocą którego obieramy większość wrażeń z otaczającago nas świata, dlatego szczególnie ważna jest dbałość o należyty stan oczu. Może pomóc w tym odpowiednia dieta - bogata w antyoksydanty, karotenoidy oraz kwasy Omega-3.
Codzienna stylizacja fryzury mimo, że ma służyć atrakcyjnemu wyglądowi, nie sprzyja zdrowiu skóry głowy i znacząco osłabia włosy. Zaniedbania w diecie, przede wszystkim brak różnorodności w komponowanym menu, tylko wzmagają problem.
Według najnowszych badań na dolegliwości stawowe cierpi połowa populacji po pięćdziesiątym roku życia i blisko 80 proc. osób po ukończeniu 80 lat. Problemy związane z bólem stawów coraz częściej dotykają także ludzi młodych. Staje się to powoli masowym schorzeniem - chorobą cywilizacyjną. Przyczyn jej powstawania jest wiele, m.in. wady postawy, siedzący tryb życia, brak gimnastyki, a także otyłość. Zbyt duża masa ciała powoduje bowiem szybsze zużywanie się chrząstki międzystawowej, co obciąża stawy, wywołując bóle i stany zapalne.
Powszechnie wiadomo, że aktywność fizyczna człowieka warunkuje jego rozwój. Ruch powinien stanowić nieodzowny element życia człowieka w każdym wieku, nawet tym sędziwym. Jednak, jak pokazują statystyki, nie zawsze tak bywa.
British Nutrition Foundation (BNF) opublikowała raport na temat tradycyjnych potraw europejskich, do którego dołączono także przepisy. Praca stanowi część finansowanego ze środków unijnych projektu EUROFIR (Sieć zasobów informacyjnych na temat potraw europejskich), którego celem jest opracowanie źródła pełnej informacji na temat potraw. Prezentowane dane stanowić będą przegląd potraw spożywanych w całej Europie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami