Liczba wyników: 12895
Stres oksydacyjny sprawia, że czujesz się zmęczony, bardziej otyły, chory i stary. Ból, jaki odczuwasz, widoczne oznaki starzenia się, choroby, z jakimi zaczynasz się zmagać - wszystko to jest w pewnej mierze zależne od stresu oksydacyjnego. Warto poznać mechanizm jego działania.
Czasem zdarza się, że poważne problemy zdrowotne, które nas dotykają, pojawiają się, tak nam się przynajmniej wydaje, bez żadnej przyczyny. Za takie choroby jak astma, depresje czy alergie i wiele innych obwiniamy stresujący tryb życia czy zanieczyszczone środowisko. A jeśli powody ich występowania są nieco inne?
Od kilku lat wiadomo, że wielojęzyczność może poprawiać zdrowie mózgu. Teraz skupiono się na wpływie znajomości języków obcych na ryzyko choroby Alzheimera oraz łagodnych zaburzeń poznawczych. Wniosek jest jeden: warto stać się poliglotą.
Wraz z wiekiem kobiety stają się bardziej narażone na choroby serca i udar mózgu. Szczególne zagrożenie dotyczy pań po menopauzie. Odpowiednia dieta i trochę ruchu pomoże ochronić się przed wspomnianymi problemami zdrowotnymi.
Badania zarówno "mieszczuchów", jak i "wieśniaków" pokazały, że mieszkanie na obszarach zurbanizowanych zwiększa niemal dwukrotnie w stosunku do życia na wsi prawdopodobieństwo zapadnięcia na zwapnienie tętnic wieńcowych (CAC), które to schorzenie może doprowadzić do choroby serca.
Zestresowany 50-latek uzależniony od papierosów z deficytem snu – tak stereotypowo postrzegamy osobę, która zmaga się z problemami kardiologicznymi. Zapominamy jednak, że na choroby układu krążenia cierpi również duża liczba młodych osób, a także dzieci.
Pracujesz na siedząco, odpoczywasz w bezruchu, jesz zbyt dużo i nieregularnie, nie unikasz niezdrowych potraw, słodyczy? Lekarze przestrzegają: to prosta droga do cukrzycy, choroby, która jest trudna do rozpoznania i zwykle przez wiele lat rozwija się bezobjawowo. Nie dokucza, nie boli, ale po cichu niszczy organizm.
Prawidłowe odżywianie zapewnia lepsze samopoczucie i dłuższe życie. Codzienne nawyki żywieniowe mają potężny wpływ na zdrowie i choroby człowieka. Dane medyczne od dawna pokazują, że dieta bogata w artykuły spożywcze na bazie roślin obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Wzrasta liczba zachorowań na kiłę w Polsce – alarmują naukowcy z SWPS i Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Osoby zakażone nie traktują tej choroby poważnie. Mają wysoką samoocenę, są bardzo aktywne towarzysko i przedstawiają pozytywny obraz swojej sytuacji życiowej, a to niesie ryzyko dla osób zdrowych.
1 grudnia przypada Dzień Walki z AIDS organizowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) od 1988 roku. Tego dnia na całym świecie odbywają się spotkania, konferencje, akcje edukacyjne oraz happeningi poświęcone zarówno profilaktyce, jak i poszerzeniu świadomości społecznej na temat choroby.