Liczba wyników: 1339
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Coraz więcej jest osób, które zimą tracą wszelką inwencję, stają się przygnębione i rozdrażnione, albo wpadają w apatię. Ocenia się, że około 10 proc. naszego społeczeństwa odczuwa mniej lub bardziej nasilone objawy sezonowej depresji. Przedstawiamy kilka praktycznych porad, które powinny pomóc osobom wrażliwym na cykliczne, związane z porami roku zmiany.
Choroby serca są największą przyczyną zgonów w Polsce. Chorują zarówno kobiety jak i mężczyźni. Najczęściej problemy z sercem mają ludzie starsi, ale zdarza się, że zawału doświadczają osoby bardzo młode.
Pigułka wytworzona z rabarbaru może zapobiec uderzeniom gorąca u kobiet, które są w okresie premenopauzalnym.
Reumatyzm to potoczne określenie dolegliwości objawiających się bólem mięśni i stawów. Choroby reumatyczne podzielić możemy na zapalne oraz niezapalne. Do pierwszej grupy należą min: reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, toczeń rumieniowaty. Wśród niezapalnych najczęściej spotykana jest choroba zwyrodnieniowa stawów.
Nieustannie mówi się, jak niezdrowe jest jedzenie słodyczy, straszą wizytą u dentysty, chowają łakocie przed swymi pociechami, a tymczasem sami za nimi przepadają! Pokolenie wyżu demograficznego, dziś czterdziesto- i pięćdziesięciolatkowie, przyznają, że nie odmawiają sobie słodkich przyjemności, pomimo zaleceń dietetyków oraz niekończących się ostrzeżeń o złym wpływie cukru na stan zdrowia.
Ludzki kod gentyczny został opublikowany w środę w brytyjskim magazynie Nature. Dokładne odwzorowanie ludzkiego genomu jest określane przez naukowców mianem monumentalnego.
Jak sprawić, żeby mimo upływu lat nasz umysł nadal świetnie pracował? Warto zastosować parę sprawdzonych sposobów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami