Liczba wyników: 3971
Jesień we Wrocławiu zapowiada się dla seniorów bardzo interesująco. Przede wszystkim rusza moc atrakcji w związku z Dniami Seniora - Wrocław 2018. To blisko 200 wydarzeń - spotkań, wykładów, spacerów, warsztatów, potańcówek, badań, pokazów, zmagań sportowych, koncertów muzycznych i występów teatralnych w całym mieście.
Według Eryka Eriksona, twórcy teorii psychospołecznej, w cyklu rozwojowym człowieka można wyodrębnić osiem faz. Fazy owe wyodrębniono w wyniku szczegółowych badań dzieci i dorosłych. Specyfika kolejnych etapów rozwoju umożliwia zrozumienie potrzeb członków rodziny. Każda faza została sprecyzowana w oparciu o fizyczne i emocjonalne zadania przypisane do wieku człowieka. Charakterystyka pierwszych pięciu faz (okres od urodzin do 20 roku życia) wyszczególnia, w jaki sposób dziadkowie mogą pomóc w rozwoju swych wnuków.
Jak podaje Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association), otyłość grozi nie tylko chorobą wieńcową, ale także chorobą tętnic obwodowych.
Pachnotka zwyczajna (perilla frutescens, japońska nazwa: shiso) pochodzi z Azji - rośnie m. in. w Chinach, Indiach, Japonii i Korei. Olej z nasion zioła, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy alfa-linolenowe, jest używany do smażenia oraz jako przyprawa, ale roślina stanowi też substrat w przemyśle lakierniczym. Jeśli chodzi o medycynę tradycyjną, pachnotka jest stosowana głównie dla osłabienia objawów alergii i astmy, a także leczenia chorób układu krążenia.
Witamina C (kwas askorbinowy) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, której organizm potrzebuje do wielu różnych procesów. Ponieważ nie możemy jej gromadzić, łatwo o niedobory i trzeba sobie jej regularnie dostarczać. Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o tym, że w twojej diecie jest za mało witaminy C.
Od dawna wiadomo, że regularne uprawianie seksu może dać korzyści prozdrowotne, np. w przypadku mężczyzn może osłabić problemy z prostatą. Okazuje się, że miłość fizyczna jest też dobrym sposobem na poprawę nastroju i pozytywnie wpływa na osoby z problemami natury psychicznej.
Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia.
Trwa sezon urlopowy. To czas, który spędzamy na świeżym powietrzu, zmieniamy klimat, wyjeżdżamy w odległe zakątki świata, próbujemy egzotycznych potraw. Wysokie temperatury, posiłki z nieznanego źródła i spożywanie napojów z lodem, sprzyjają zatruciom i problemom jelitowym. W jaki sposób zatem przygotować się i zabezpieczyć przed wyjazdem, aby nasz urlop, oprócz wspaniałych przygód i wypoczynku, nie zapewnił nam dodatkowych „wrażeń” w postaci biegunki? 14% Polaków stosuje w takiej sytuacji probiotyki.
W naszej diecie powinno znaleźć się codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Tymczasem niemal 1/3 Polaków uważa, że każdego dnia wystarczy zjeść dwie-trzy porcje. Polscy konsumenci mają jednak swoje preferencje: z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że najbardziej lubią pomidory i jabłka.
Wakacje to czas wyjazdów, dzięki którym mamy okazje poszerzać swoją wiedzę o innych kulturach oraz poznawać nowe smaki. Przed daleką podróżą warto sprawdzić, jakich smakołyków czy dań koniecznie powinniśmy spróbować na miejscu. A może są one w zasięgu naszych rąk także i na co dzień? Dzisiaj, dzięki globalizacji, wiele produktów pochodzących z oddalonych od naszego kraju rejonów, możemy kupić w dużych sieciach handlowych lub przez Internet. Do tej grupy należą między innymi przysmaki Bliskiego Wschodu.