Liczba wyników: 1466
Sezon truskawkowy ma się ku końcowi, korzystajmy więc z możliwości i jedzmy jak najwięcej tych nie tylko smacznych ale i zdrowych owoców.
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w błonnik do swojego jadłospisu powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę II typu.
Czym są przeciwutleniacze, jak działają, co nam dają i dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu? Przeciwutleniacze, zawarte np. w herbacie mają korzystny wpływ na system odpornościowy. Czy Polacy o tym wiedzą? Najnowsze badania, pokazują że wiedza Polaków na temat antyoksydantów jest znikoma.
Lato to czas, w którym szczególnie zależy nam na sprężystej, szczupłej sylwetce. Nic w tym dziwnego, bo właśnie latem pogoda zmusza nas do eksponowania ciała a to sprawia, że chcemy wyglądać szczuplej, młodziej i zdrowiej. Rozsądni zaczynają odchudzanie dużo wcześniej, czyli już na wiosnę, aby mieć dużo czasu na dietę i uniknąć przymusu stosowania drakońskich, szybkich diet, które owszem przynoszą efekty, ale krótkotrwałe. Jeżeli jednak dopiero teraz zabierasz się do odchudzania to dzięki intensywnym działaniom masz jeszcze szansę na pozbycie się paru kilogramów przed wyjazdem na wakacje.
Kiełki, choć niepozorne, są prawdziwą „bombą” odżywczą. Zawierają białko, tłuszcze, witaminy, żelazo, cynk, potas, chrom i wiele innych substancji mających niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Możemy kupić gotowe kiełki w sklepie (sprawdzajmy jednak zawsze datę ich przydatności do spożycia) lub wyhodować samemu w specjalnej kiełkownicy lub po prostu na talerzyku wyłożonym gazą.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożywanie błonnika na poziomie 20-40 gramów. Gwarantuje to prawidłową pracę jelit, przewodu pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie. Tymczasem Polacy borykają się z zaparciami i zbędnymi kilogramami, spożywając nawet 4 razy mniej błonnika.
Nawet pół ząbka czosnku potrafi zmienić smak potrawy, często dodajemy go do sosów i sałatek.
Jedną z witamin, które powinny znajdować się w codziennie spożywanym pokarmie jest witamina F.
O zdrowotnych właściwościach owoców powiedziano już wiele, najnowsze doniesienia naukowców francuskich jednak pozwalają dołączyć do tej dość długiej listy m. in. profilaktykę zawałów i miażdżycy.
Specjaliści od żywienia, lekarze i dietetycy od lat namawiają nas do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Zgodnie uważają, że regularne spożywanie ryb i owoców morza bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem dobrze przyswajalnego białka.