Liczba wyników: 1592
Światowy Dzień POChP (Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc) to coroczne wydarzenie, które ma zwiększyć świadomość zagrożenia chorobą i popularyzować informacje na temat opieki nad cierpiącymi na nią pacjentami.
Zaskakujące, jak pewne decyzje, drobne modyfikacje stylu życia i wypracowane nawyki oddziałują na zarówno na codzienność, jak i perspektywę kolejnych lat. Poniżej parę nietajemnych, ale czasem niedocenianych, badań i działań, których pozytywne efekty są gwarantowane...
Regularne uczestnictwo w nabożeństwach jest związane z bardziej optymistycznym spojrzeniem na świat i mniejszymi skłonnościami do depresji.
Miliony istnień na całym świecie mogą być uratowane dzięki nowemu farmaceutykowi, który przyczynia się do niszczenia tkanki tłuszczowej. Badania wykonano z udziałem małp, ale uczeni sądzę, że rewolucyjny medykament będzie skuteczny także u ludzi.
W okresie jesienno-zimowym, tj. w czasie podwyższonego ryzyka zachorowania na grypę i przeziębienie, Polacy wydają miliony złotych na leki bez recepty. Kupujemy środki przeciwgorączkowe, na ból mięśni i głowy oraz preparaty wzmacniające odporność. Można jednak zaoszczędzić pieniądze i w przypadku gorszego samopoczucia zerknąć do domowej szafki, tam też można znaleźć skuteczny środek na stan podgorączkowy i spadek formy.
Koalicja na rzecz Walki z Cukrzycą ogłosiła listopad miesiącem walki z chorobą i rozpoczyna cykliczną kampanię edukacyjną, która ma zainspirować do poświęcenia cukrzycy większej uwagi.
Starsze osoby, które deklarują, że są zadowolone ze swojego życia, mają większe szanse na długowieczność, wynika z brytyjskich badań.
Badanie przeprowadzone niedawno przez naukowców z University of Kentucky wykazało, że arbuz zmniejszył ryzyko miażdżycy u zwierząt.
Dieta, która obejmuje znaczne ograniczenie węglowodanów, jest tak samo bezpieczna i skuteczna w odchudzaniu, jak sposób odżywiania o niskiej zawartości tłuszczu, wynika z badań opublikowanych w New England Journal of Medicine. Dieta śródziemnomorska, która zawiera dużo błonnika, świeżych warzyw, ryb i oliwy z oliwek, także jest polecana dla osób, które chcą stracić na wadze.
Myślenie o jedzeniu nie musi zwiększać apetytu, wręcz odwrotnie - może pomóc w ograniczaniu ilości przyjmowanych kalorii, mówią uczeni.