Liczba wyników: 2310
48-letnia Stacey Yepes doświadczyła objawów, które zidentyfikowała jako udar. Po udaniu się do szpitala jednak nie uzyskała spodziewanej diagnozy. Następnym razem smartfonem nagrała symptomy.
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
W środę 11 czerwca o godzinie 11.00 krakowskie Kino Pod Baranami zaprasza seniorów na kolejne spotkanie w ramach cotygodniowego cyklu filmowego. Tym razem w Dojrzałym Kinie będzie można zobaczyć poetycki film osnuty wokół konfliktu abchasko-gruzińskiego zatytułowany „Mandarynki”.
Mutacje w genie BRCA, który jest związany ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka sutka, mogą również zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia raka płuc u palaczy.
„Starość nie radość", słyszymy zewsząd, bo jesień życia wiąże się z rozmaitymi charakterystycznymi dla niej problemami. A jednak da się zobaczyć starszy wiek w innym świetle. Starzenie się ma swoje zalety - zobacz jakie.
Seniorzy o umiarkowanym stopniu aktywności fizycznej mają większe szanse na utrzymanie mobilności w starszym wieku.
Ból głowy może być wyniszczającym problemem. Według Światowej Organizacji Zdrowia 47 proc. ludności świata doświadczyło co najmniej jednego ataku w ostatnim roku. Czasami ból jest tak silny, że trudno go znieść i uniemożliwia normalne funkcjonowanie. W wielu przypadkach jednak pomagają naturalne sposoby na osłabienie bólu i nie trzeba sięgać po tabletki.
Pełne konfliktów, stresujące, trudne relacje z innymi mogą skutkować skróceniem życia, mówią duńscy uczeni.
Tegoroczne wybory do Parlamentu Europejskiego zostały także zauważone przez jedną z największych amerykańskich firm. Na głównej stronie przeglądarki Google pojawiło się "doodle" związane z wyborami.
Badanie wykazało, że osoby pijące większe ilości mleka i serwujące sobie przetwory mleczne, zdobywają znacznie lepsze wyniki w testach pamięci i innych badaniach czynnościowych mózgu w porównaniu do osób, które unikają mleka.