Liczba wyników: 4501
Stres w pracy i zaburzenia snu wiążą się z trzykrotnie wyższym ryzykiem śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych u pracowników z nadciśnieniem tętniczym.
Osoby, które łatwo się nudzą, frustrują lub są niecierpliwe, są bardziej skłonne do skubania skóry i innych powtarzających się zachowań skoncentrowanych na ciele - mówią badacze z Uniwersytetu w Montrealu.
Praktykowanie uważności skupionej na zdrowym odżywianiu może być dobre dla serca - poprawia samoświadomość i pomaga ludziom przestrzegać diety zdrowej.
Osoby zagrożone cukrzycą typu 2 zwykle wiedzą, że powinny ograniczyć ilość cukru w diecie, nowe badania sugerują jednak, że warto też zmniejszyć dawkę soli.
Relatywnie niewielki odsetek kobiet przechodzących menopauzę może liczyć na skuteczne leczenie objawów. Możliwości osłabiania irytujących lub ciężkich objawów klimakterium są często słabo zbadane, a niektóre działania mogą dawać szkodliwe skutki uboczne. Przejrzano efekty ponad siedmiu dekad badań nad menopauzą i okazuje się, że pozostaje tu wiele do zrobienia.
Poranna i popołudniowa aktywność fizyczna wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Jednocześnie nie znaleziono istotnego statystycznie związku pomiędzy wieczorną aktywnością a prawdopodobieństwem rozwoju tej choroby.
Jeśli z wiekiem odczuwasz bardziej nagłą potrzebę udania się do łazienki, nie jesteś sama. Kobiety po menopauzie w wieku 45-54 lata są bardziej narażone na zespół pęcherza nadreaktywnego (overactive bladder syndrome OAB). Ponadto otyłość i mnogie porody zwiększają ryzyko wysiłkowego nietrzymania moczu (WNM).
Soja i produkty na jej bazie to podstawowe składniki diety wielu dbających o zdrowie ludzi, ale mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych u osób podatnych na to schorzenie.
Jak nasze mięśnie reagują na wysiłek? Odkryto mechanizm komórkowy i szlaki sygnałowe odpowiedzialne za pozytywny wpływ aktywności fizycznej na nasz ogólny stan zdrowia. Limfocyty T, rodzaj komórek odpornościowych, odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania mięśni. Dzięki tej nowej wiedzy będzie można opracować precyzyjne leki ukierunkowane na zaburzenia metaboliczne, takie jak otyłość i cukrzyca, a także choroby związane z mięśniami.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami