Liczba wyników: 4969
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
SARS-CoV-2, wirus wywołujący COVID-19, może uszkodzić serce nawet bez bezpośredniego zakażania tkanki tego organu.
Nadmiernie wysoki poziom HDL-C, potocznie zwanego „dobrym cholesterolem", wiąże się z wyższym ryzykiem demencji u osób starszych.
Suszone owoce mogą mieć wpływ na lepsze zdrowie.
Kobiety chore na cukrzycę mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Regularne ćwiczenia są bardzo korzystne dla wszystkich pacjentów z chorobami układu krążenia, niezależnie od wieku.
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Istnieje związek między wirusowym uszkodzeniem jelit a przedwczesnym biologicznym starzeniem się.
Nadmierna ilość białka w diecie może zwiększać ryzyko miażdżycy, ostrzegają eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.
Jak ustalono na Uniwersytecie Kalifornijskim, wśród osób w średnim i starszym wieku długotrwałe siedzenie wiąże się ze zmianami w części mózgu odpowiedzialnej za pamięć.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami