Liczba wyników: 2808
Stan zapalny jest reakcją układu odpornościowego na infekcję. To naturalny proces mający na celu usunięcie szkodliwego czynnika i przywrócenie normalnego funkcjonowania określonej części organizmu. Jeśli jednak stan taki jest silny i przedłuża się, skutkuje poważnymi kłopotami ze zdrowiem i sprzyja starzeniu się.
Pogoda nie zachęca do rowerowych przejażdżek, ale warto się przemóc, ciepło ubrać i wybrać rowerem do pracy czy na zakupy. Dzięki temu można uchronić serce przed zawałem i innymi chorobami.
Przed podjęciem decyzji o przyznaniu kredytu analitycy banku ocenią m.in. naszą zdolność i wiarygodność jako klienta. Jak zbudować zdolność kredytową i dobrze wypaść w oczach banku?
Jeśli masz chandrę i czujesz się samotny/a, zaserwuj sobie danie, które pamiętasz z dzieciństwa, coś co gotowała mama lub babcia. Natychmiast poprawi ci się nastrój.
Odpowiednia dieta to przepis na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a termometry pokazują niską temperaturę, warto szczególnie zadbać o swój organizm. O tej porze roku nasza dieta musi być bogata w węglowodany, owoce, warzywa, przyprawy, a przede wszystkim białko – czyli niezbędny składnik pokarmowy, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gdzie znajdziemy go najwięcej?
Z badań przeprowadzonych w tym roku wynika, że ok. 98% Polaków odczuwa stres. Chociaż w dzisiejszych czasach nie da się uniknąć pośpiechu oraz codziennych problemów, warto nad nimi zapanować. Odpowiednia dieta, regularne ćwiczenia, wewnętrzny spokój - jeśli nie wprowadzisz ich jak najszybciej w życie, ucierpi na tym nie tylko twoje zdrowie, ale również i ciało. Poznaj 5 oznak stresu, które odbijają się na urodzie.
Miodla indyjska (inaczej: melia indyjska, Azadirachta indica) ma długą historię zastosowania w Indiach. Ekstrakty z kory i liści rośliny były polecane na rozstrój przewodu pokarmowego, owrzodzenia skóry, infekcje i malarię. Gałązki drzewa były stosowane jako szczoteczki do zębów i żel z liści używano do zwalczania chorób przyzębia.
Walka z otyłością i nadwagą często zaczyna się od eliminacji wybranych produktów lub składników z diety. Wiele osób, chcąc zrzucić zbędne kilogramy, decyduje się na ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków. Z tego powodu tłuszcz, jako substancja o najwyższej gęstości energetycznej (9kcal/gr), jest eliminowany w pierwszej kolejności. Czy słusznie? Jaka jest jego rola w walce z otyłością i czy rzeczywiście warto go wykluczać? Wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.
Przeziębienie to jedna z najczęstszych chorób. Ludzie zapadają na nią co najmniej raz lub dwa razy w roku.
Pacjenci z chorobą tętnic obwodowych (oznaczajacą zwężenie tętnic) powinni ograniczyć ilość czerwonego mięsa i jaj w diecie.