Liczba wyników: 2780
Walka z otyłością i nadwagą często zaczyna się od eliminacji wybranych produktów lub składników z diety. Wiele osób, chcąc zrzucić zbędne kilogramy, decyduje się na ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków. Z tego powodu tłuszcz, jako substancja o najwyższej gęstości energetycznej (9kcal/gr), jest eliminowany w pierwszej kolejności. Czy słusznie? Jaka jest jego rola w walce z otyłością i czy rzeczywiście warto go wykluczać? Wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.
Przeziębienie to jedna z najczęstszych chorób. Ludzie zapadają na nią co najmniej raz lub dwa razy w roku.
Pacjenci z chorobą tętnic obwodowych (oznaczajacą zwężenie tętnic) powinni ograniczyć ilość czerwonego mięsa i jaj w diecie.
Trzeba stosować dietę śródziemnomorską i serwować sobie napoje z kofeiną, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko zachorowania na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Niedługo minie rok od czasu głośnego upadku SK Banku. Niestety wiele wskazuje na to, że ten los za chwilę podzieli Bank Spółdzielczy w Nadarzynie – KNF ogłosiła właśnie zawieszenie jego działalności. Klienci, którzy ulokowali w nim nie więcej niż ok. 433 000 zł odzyskają swoje pieniądze w całości (dzięki gwarancji BFG). Wypłaty rozpoczną się najprawdopodobniej 3 listopada.
Listopad zbliża się wielkimi krokami, a z nim, jak co roku Święto Wszystkich Świętych i Zaduszki. To w tym czasie najwięcej osób odwiedza groby odświeżając nie tylko pamięć o bliskich, którzy odeszli, ale także dbając o miejsce ich spoczynku.
Chcesz mieć zdrowe serce w starszym wieku? Stosuj te wskazówki, a będziesz mógł/mogła liczyć na serce jak dzwon.
Ludzie, którzy cierpią z powodu migreny, mogą mieć inne bakterie w układzie pokarmowym niż osoby wolne od tej choroby. To oznacza nową szansę na stworzenie leku, który pomoże pozbyć się obezwładniających ataków migrenowych.
Obecnie na rynku pojawiło się bardzo wiele produktów oznaczonych kuszącym dopiskiem „light” – przetworów mlecznych, majonezów, napojów. Chętnie je wybieramy w nadziei, że są lepsze dla naszego zdrowia i figury niż ich tradycyjne odpowiedniki. Ale czy hasło to rzeczywiście coś znaczy? Czy jest jedynie hasłem marketingowym? Czym tak naprawdę jest żywność „light”?
Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.