Liczba wyników: 4020
Te czynniki genetyczne, które zwiększają prawdopodobieństwo nadmiaru cholesterolu, mogą również sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera, wynika z międzynarodowych badań.
Dla niektórych Święta nie są wcale czasem radosnym, ale stresującym. W recenzowanym czasopiśmie „British Medical Journal” opublikowano badanie, z którego wynika, że w Wigilię ryzyko wystąpienia zawału serca jest większe.
Niełatwo jest nie zyskać na wadze w okresie świątecznym. Wszystko dlatego, że w efekcie obfitych zakupów i wielogodzinnych przygotowań „na wyciągnięcie ręki" mamy do dyspozycji wiele smakowitych potraw, którym trudno się oprzeć. Jak przyjemnie spędzić bożonarodzeniowy czas, ale nie zaprzepaścić całorocznych wysiłków utrzymania odpowiedniej wagi? Oto kilka dietetycznych wskazówek.
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
"Zimna wojna" oraz dokumentalny film "Komunia" znalazły się na skróconej liście kandydatów do Oscarów 2019.
Masz czerniaka? sprawdź, gdzie się leczyć – to hasło ogólnopolskiej akcji informacyjnej dla pacjentów z zaawansowanym czerniakiem skóry. Choć obecnie chorzy na ten nowotwór mają w Polsce dostęp do większości nowoczesnych terapii, tylko 21 ośrodków w kraju oferuje je wszystkie i może leczyć pacjentów kompleksowo.
Obgryzanie paznokci (onychofagia) to nie tylko nawyk, który niszczy wygląd dłoni. Może również prowadzić do infekcji.
Przechodząc na dietę wegetariańską należy uświadomić sobie, że nie wystarczy jedynie zrezygnować z jedzenia mięsa na rzecz sałatek czy kanapek z żółtym serem. Podstawa to rozsądne skomponowanie codziennego menu, w którym nie zabraknie miejsca na najważniejsze substancje odżywcze - w tym budulca w postaci białka.
Seniorzy, którzy chodzą spać późną porą i wstają także o nie najwcześniejszych godzinach, wykazują wyższe ryzyko chorób serca i cukrzycy niż ludzie wcześnie zasypiający.
Od jakiegoś czasu świat medyczny bada antyrakowe właściwości kwasu acetylosalicylowego, leku powszechnie znanego pod popularnymi markami handowymi takimi jak aspiryna czy polopiryna. Jego niewielkie dawki bowiem mogą osłabić ryzyko różnych form raka.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami