Liczba wyników: 1337
Oliwa z oliwek to dla Włochów podstawa egzystencji, bez której żadne danie nie jest potrawą pełnowartościową, dlatego z wyjątkowym szacunkiem i oddaniem obchodzą się z drzewami oliwnymi.
Skóra gładka, jędrna, brzoskwiniowego koloru jest atrybutem młodości. Z upływem czasu zmienia się jednak wygląd naszej skóry i jej potrzeby. Skóra staje się sucha, cienka i mało elastyczna. Warstwa rogowa naskórka ulega pogrubieniu powodując „poszarzenie” karnacji i utratę jej naturalnego blasku. Zwiększa się ilość głębokich zmarszczek. Pojawiają się przebarwienia, rozszerzone naczynka i wolne rodniki.
Płynący nieubłaganie czas pozostawia ślad na Twojej skórze, z upływam lat staje się ona mniej elastyczna, pojawiają się przebarwienia, jeśli jednak odpowiednio wcześniej zatroszczysz się o jej kondycję masz szansę cieszyć się pięknym wyglądałem przez długie lata.
Lekarze i dietetycy często zwracją uwagę na niekorzystne działanie kawy, jednak czy rzeczywiście jest ona taka szkodliwa? Badania przeprowadzone przez naukowców przedstwaiją problem "małej czarnej" w nowym świetle.
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.
Nie od dziś wiadomo, że o zdrowie i piękny wygląd dbać można nie tylko za pomocą kosmetyków, ale również wzmacniając organizm od wewnątrz. Wzbogacanie diety różnorodnymi suplementami stało się ostatnio bardzo popularne, jednak, aby było ono skuteczne trzeba dokładnie przyjrzeć się potrzebom swojego organizmu. Należy też pamiętać, że nadmiar witamin i minerałów jest równie niekorzystny jak ich niedobór.
Niedostateczna ilość witaminy B6 przejawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu całego organizmu. Przede wszystkim obserwujemy różnorodne nieprawidłowości w układzie nerwowym, a więc na przykład drgawki czy depresję.
Rozkosz smaku, tajemnica wiecznej urody i zdrowia... zamknięta w złotej puszce. Czy jest naród, który dorównałby Grekom w tworzeniu afrodyzjaków?
Badania wskazują, że Polacy jedzą stanowczo za mało ryb morskich, których mięso jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te zapobiegają niektórym nowotworom oraz chorobom układu krążenia.
Na polskim rynku pojawiła się seria kosmetyków przeznaczona do pielęgnacji skóry po naświetlaniach promieniami X. Jest bardzo skuteczna dzięki zastosowaniu kwasu foliowego stymulującego podziały i regenerację zdrowych komórek skóry oraz chroniącego DNA komórek skóry przed promieniowaniem X i UV.