Liczba wyników: 4908
Wyższy poziom leptyny, hormonu pomagającego w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wiąże się z lepszym przekazywaniem sygnału przez istotę białą mózgu. To z kolei oznacza, że wspomniany hormon może mieć wpływ na ryzyko rozwoju demencji.
Kilkanaście gatunków bakterii spośród setek żyjących w ustach ludzi ma związek ze zwiększonym o 50 proc. ryzykiem wystąpienia płaskonabłonkowego raka głowy i szyi (neck squamous cell carcinoma, HNSCC).
Objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) osłabły w takim samym stopniu u pacjentów spożywających mniej cukru i skrobi, jak u osób stosujących bardziej restrykcyjną dietę FODMAP, zalecaną obecnie w leczeniu IBS.
Naukowcy z Babraham Institute twierdzą, że zdrowe starzenie się jest możliwe do osiągnięcia poprzez zmianę diety - trzeba zoptymalizować sposób odżywiania się, a wówczas zły stan zdrowia nie będzie nieuniknioną częścią procesu starzenia się.
Wystarczy ograniczyć czas spędzany w pozycji siedzącej w ciągu dnia, by osłabić ból pleców.
Nie ma człowieka, którego na pewnym etapie życia nie dopadłoby uczucie osłabienia organizmu. Może się ono manifestować na różne sposoby, a jego przyczyny także bywają wielorakie. Często symptomy nie najlepszej fizycznej i psychicznej kondycji organizmu świadczą jedynie o przeciążeniu obowiązkami zawodowymi czy domowymi bądź stanowią konsekwencję źle zbilansowanej diety, niewystarczającej regeneracji sił witalnych w czasie snu lub deficytu ruchu. Oznaki osłabienia bywają jednak też zwiastunem poważnych chorób. Stąd niezwykle ważne jest, aby obserwować swój organizm i w porę wychwycić zachodzące w nim zmiany, tak aby nie dopuścić do rozwoju procesu chorobowego.
Proces starzenia może prowadzić do osłabienia funkcji poznawczych u osób starszych. Ponadto około 10 procent osób, u których wcześniej zdiagnozowano łagodne zaburzenie funkcji poznawczych, co roku zapada na chorobę Alzheimera lub inne formy demencji.
U osób starszych, które są bardziej narażone na oszustwa finansowe, mogą występować zmiany w mózgu wiążące się z wyższym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera.
Testy wykonywane w związku z objawami takimi, jak: ból, wzdęcia/obrzęki brzucha i uczucie sytości wkrótce po rozpoczęciu jedzenia, mogą wykryć wczesne stadium agresywnego raka jajnika u 1 na 4 dotkniętych nim kobiet.
Większe spożycie żelaza hemowego, rodzaju pierwiastka występującego w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych - w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, występującego głównie w produktach pochodzenia roślinnego - jest związane z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia