Liczba wyników: 5141
Zwolennicy wieprzowiny delektują się aromatyczną karkówką i soczystymi stekami. Miłośnicy kurczaka zajadają się chrupiącymi skrzydełkami. A po rostbef i antrykot sięgają ci, którzy najbardziej cenią sobie szlachetną wołowinę. Przyrządzając mięso na grillu, dogodzimy każdemu amatorowi mięsnych dań. Jakie mięso wybierać na grilla? W jaki sposób doprawiać i czym marynować? Z czym podawać?
W trakcie wakacji łatwo o chwile, które będziemy chcieli wspominać przez resztę roku. Era kronik rodzinnych pisanych ręcznie skończyła się dawno temu, dziś rządzi fotografia. Zdjęcia są najlepszą pamiątką. Ważne, aby były wyraźne i dobrej jakości.
Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia.
Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.
W sezonie letnim, kiedy temperatura na zewnątrz oscyluje w okolicy 30 stopni Celsjusza, długa podróż samochodem może być męcząca. Podczas wakacyjnych wyjazdów należy przestrzegać kilku istotnych zasad, dzięki którym podróż samochodem będzie komfortowa i bezpieczna.
Trwa sezon urlopowy. To czas, który spędzamy na świeżym powietrzu, zmieniamy klimat, wyjeżdżamy w odległe zakątki świata, próbujemy egzotycznych potraw. Wysokie temperatury, posiłki z nieznanego źródła i spożywanie napojów z lodem, sprzyjają zatruciom i problemom jelitowym. W jaki sposób zatem przygotować się i zabezpieczyć przed wyjazdem, aby nasz urlop, oprócz wspaniałych przygód i wypoczynku, nie zapewnił nam dodatkowych „wrażeń” w postaci biegunki? 14% Polaków stosuje w takiej sytuacji probiotyki.
Od otwarcia pierwszego sklepu wolnocłowego na lotnisku Shannon w 1947 r., podróżni liczą na to, że przed każdym lotem będą mieć możliwość zakupu lokalnej czekolady lub nieopodatkowanych papierosów czy alkoholi. Według raportu Duty Free World Council (DFWC), Europejczycy stanowią 31% wszystkich klientów stref bezcłowych na całym świecie. Jednak nie wszystkie oferty to prawdziwa okazja.
W naszej diecie powinno znaleźć się codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Tymczasem niemal 1/3 Polaków uważa, że każdego dnia wystarczy zjeść dwie-trzy porcje. Polscy konsumenci mają jednak swoje preferencje: z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że najbardziej lubią pomidory i jabłka.
Samotność staje się współczesną plagą. Obecny styl życia, duża niezależność i mobilność sprawia, że coraz mniej rodzin wielopokoleniowych mieszka wspólnie i coraz więcej ludzi starszych żyje w pojedynkę. Oczywiście samotne mieszkanie nie musi oznaczać izolacji, ale jeśli mamy do czynienia z chorobą, niepełnosprawnością, czy po prostu bardzo sędziwym wiekiem, zwykle wiąże się z samotnością właśnie. Tymczasem jest ona bardzo niekorzystna dla naszego zdrowia, w tym dla kondycji serca.
Wszyscy wiemy, że dobry sen jest kluczowy dla naszego samopoczucia, a za takowy odpowiada wiele czynników, m. in. materac, na jakim sypiasz. Jeżeli jest zużyty, nie tylko nie pozwoli ci odpocząć, ale i przysporzy dodatkowych kłopotów ze zdrowiem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami