Liczba wyników: 2808
Olej z dzikiego oregano, który zawiera dużo karwakrolu, zabija bakterie, grzyby czy wirusy. Dzięki temu pełni rolę naturalnego antybiotyku, który wspomaga układ odpornościowy w okresie jesienno-zimowym.
W sezonie 2015/2016 od września do stycznia zanotowano łącznie ponad 1,6 miliona przypadków zachorowań na grypę. Prawie 80 proc. Polaków próbuje leczyć się na własną rękę. Z reguły zapominamy, że najlepsza jest profilaktyka – duża dawka witaminy C, sen, zbilansowana dieta i trochę ruchu. Jak wzmocnić odporność zimą?
We Francji obchodzony jest dziś dzień beaujolais nouveau – młodego wina, powstałego z winogron gatunku gamay noir lub pinot noir zebranych w tym roku. Dlaczego pierwsze butelki młodego wina otwiera się akurat w trzeci czwartek listopada? Ponieważ tego dnia upływa dokładnie 6 tygodni od pierwszego winobrania.
W przypadku starszych kobiet, dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko niewydolności serca.
Jeśli w dojrzałym wieku masz nadciśnienie, musisz liczyć się jednocześnie z wyższym ryzykiem demencji.
Majeranek to wieloletnie zioło stosowane na całym świecie w kulinariach i medycynie. Jest uprawiany szczególnie dla zastosowań w kuchni - stanowi składnik mieszanek ziołowych, takich jak zioła prowansalskie i Zahtar (Za`atar), ale wykazuje też dużą skuteczność leczniczą w okreslonych dolegliwościach.
Masz „zatkany" nos? Wypróbuj tych kilka wskazówek, byś ponownie mógł/mogła swobodnie oddychać.
Tegoroczna jesień nas nie rozpieszcza. Październik był pochmurny i deszczowy, listopad zaczął się podobną aurą, a do tego o godzinę szybciej robi się ciemno - tymczasem niedostatek światła słonecznego i przedłużająca się nieprzyjemna aura sprzyja gorszemu emocjonalnemu samopoczuciu. Coraz więcej pisze się o SAD, czyli tzw. „jesiennej depresji". Zobacz, jak sobie można sobie z nią poradzić.
Dieta wegańska to ścisła odmiana wegetarianizmu. Jak się okazuje stosują ją nie tylko zapaleni obrońcy praw zwierząt, ale i osoby, które chcą poprawić stan swojego zdrowia. Mimo wykluczenia z diety produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko, jaja), możemy w łatwy sposób dostarczyć swojemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, niezbędnych do utrzymania go w dobrej formie. Jak to osiągnąć?
Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by ograniczyć rekalmy tzw. junk food (czyli „śmieciowego jedzenia"). Szczególnie podatne na taki marketing są dzieci, a problem otyłości jest u nich coraz poważniejszy. Czy i twój wnuk nie namawiał cię ostatnio na frytki lub hamburgera?