Liczba wyników: 5036
Większa ilość produktów ultraprzetworzonych - od napojów gazowanych po pakowane krakersy, niektóre płatki śniadaniowe i jogurty - jest ściśle powiązana z wyższym poziomem cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2, ostrzegają eksperci University of Texas w Austin.
Przez prawie stulecie badania laboratoryjne pozwalały uzyskać spójne wyniki: zwierzęta, które jadły mniej lub rzadziej, zyskiwały szanse na dłuższe życie. Jednak nie rozumiano w pełni, dlaczego tego rodzaju restrykcyjne diety działają na rzecz wydłużenia życia i jak najlepiej wdrożyć je u ludzi.
Ustalono, jakie rodzaje ćwiczeń są najlepsze dla pacjentów z cukrzycą typu 1.
Wiadomo, że rak wątrobowokomórkowy, rodzaj raka wątroby związany z zakażeniami wirusem zapalenia wątroby, ma wysoki wskaźnik nawrotów po usunięciu guzów. Ostatnie postępy w terapii przeciwwirusowej zmniejszyły liczbę dotkniętych nim pacjentów, ale otyłość i cukrzyca są czynnikami w rozpowszechnieniu raka tego rodzaju. Jednak wpływ tych czynników na przeżycie pacjentów i nawrót nowotworu nie był jasny.
Kilkanaście gatunków bakterii spośród setek żyjących w ustach ludzi ma związek ze zwiększonym o 50 proc. ryzykiem wystąpienia płaskonabłonkowego raka głowy i szyi (neck squamous cell carcinoma, HNSCC).
Objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) osłabły w takim samym stopniu u pacjentów spożywających mniej cukru i skrobi, jak u osób stosujących bardziej restrykcyjną dietę FODMAP, zalecaną obecnie w leczeniu IBS.
Osoby preferujące słodycze są bardziej narażone na depresję, cukrzycę i udar, mówią badacze z University of Surrey.
Naukowcy z Babraham Institute twierdzą, że zdrowe starzenie się jest możliwe do osiągnięcia poprzez zmianę diety - trzeba zoptymalizować sposób odżywiania się, a wówczas zły stan zdrowia nie będzie nieuniknioną częścią procesu starzenia się.
Nie ma człowieka, którego na pewnym etapie życia nie dopadłoby uczucie osłabienia organizmu. Może się ono manifestować na różne sposoby, a jego przyczyny także bywają wielorakie. Często symptomy nie najlepszej fizycznej i psychicznej kondycji organizmu świadczą jedynie o przeciążeniu obowiązkami zawodowymi czy domowymi bądź stanowią konsekwencję źle zbilansowanej diety, niewystarczającej regeneracji sił witalnych w czasie snu lub deficytu ruchu. Oznaki osłabienia bywają jednak też zwiastunem poważnych chorób. Stąd niezwykle ważne jest, aby obserwować swój organizm i w porę wychwycić zachodzące w nim zmiany, tak aby nie dopuścić do rozwoju procesu chorobowego.
Proces starzenia może prowadzić do osłabienia funkcji poznawczych u osób starszych. Ponadto około 10 procent osób, u których wcześniej zdiagnozowano łagodne zaburzenie funkcji poznawczych, co roku zapada na chorobę Alzheimera lub inne formy demencji.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia