Liczba wyników: 4501
Osoby, u których zdiagnozowano chorobę niedokrwienną serca, szczególnie przed 45-tym rokiem życia, mogą być narażone na zwiększone ryzyko rozwoju demencji, choroby Alzheimera i otępienia naczyniowego w starszych latach.
Według ekspertów z Penn State kilka filiżanek gorącego kakao może nie tylko pomóc rozgrzać się w zimowe dni, ale także pomóc osobom otyłym osłabić ryzyko chorób związanych ze stanami zapalnymi, takich jak cukrzyca.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Wiadomo, że styl życia i genetyka, a także szereg innych czynników przyczynia się do rozwoju zespołu metabolicznego - grupy schorzeń, które zwiększają ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Teraz okazało się, że zaburzenia sprzyja również stres.
Od dawna wiadomo, że u chorych na cukrzycę ryzyko wystąpienia ciężkiej choroby płuc w przypadku zakażenia wirusami grypy, a także bakteriami i grzybami jest znacznie zwiększone. W okresie pandemii Covid-19 zjawisko to nabrało dodatkowego znaczenia: stało się jasne, że u diabetyków zagrożenie ciężką, a nawet śmiertelną chorobą płuc jest znacznie wyższe. Około 35 procent osób chorych na Covid-19, które zmarły podczas pandemii, zmagało się też z cukrzycą.
Ekstrakt z zielonej herbaty stosowany przez cztery tygodnie może obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić zdrowie jelit, zmniejszając stan zapalny i osłabiając problem „nieszczelnego jelita".
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Dzięki ograniczeniu ilości sodu w diecie niemal każdy może obniżyć ciśnienie krwi, nawet osoby przyjmujące w tym celu leki.
Powszechnie uważa się, że odżywianie, które obejmuje okresy postu, poprawia zdrowie. Eksperci chcieli jednak wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Stąd przeprowadzili eksperymenty na krótko żyjących rybach proporczykowcach.
Wśród zdrowych ludzi, których zwyczajowy czas snu wynosił co najmniej 6,5 godziny, późne pory zasypiania były powiązane z większym spożyciem fast foodów i mniejszą ilością warzyw w diecie. Przekładało się to też na mniejszą aktywność fizyczną.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami