Liczba wyników: 12816
Choroby sercowo-naczyniowe to jedne z najpowszechniej występujących problemów zdrowotnych osób dojrzałych i starszych. Mogą prowadzić do uszkodzenia serca i mózgu skutkując np. zawałem oraz udarami. Jeśli chcesz się przed tym uchronić poznaj czynniki ryzyka.
Naukowcy odkryli, że naczynia krwionośne i mięśnie serca mogą regulować absorpcję kwasów tłuszczowych pochodzących z naszej diety i rozpracowali stojący za tym mechanizm. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie Nature, mogą otworzyć drogę do nowych sposobów zapobiegania gromadzeniu się tłuszczu w mięśniach, który może zwiększać ryzyko pojawienia się cukrzycy typu II i choroby sercowo-naczyniowej.
Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.
Chociaż utrata włosów wydaje się problemem typowo męskim, to zmaga się z nim także wiele kobiet. Lekarze wymieniają dziś nawet 21 najczęstszych przyczyn łysienia u kobiet, wliczając w to m.in. choroby tarczycy, nadmiar witaminy A, ciążę, a nawet depresję.
Według wielu dietetyków nabiał powinien być ograniczony z powodu wysokiego poziomu cholesterolu, który jest odpowiedzialny za choroby serca, jednak nowe badania wykazały, że osoby jedzące produkty tego typu są mniej narażone na cukrzycę typu 2.
Zespół przewlekłego zmęczenia to dolegliwość utrudniająca życie, dodatkowym problemem jest fakt, iż nie znając dokładnego podłoża choroby trudno ją skutecznie leczyć. Brytyjscy naukowcy odkryli, że przewlekłe zmęczenie może mieć związek z infekcją wirusem atakującym układ pokarmowy.
Zdrowa dieta i regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2 nawet u osób z wysokim ryzykiem genetycznym tej choroby. Innymi słowy, wszyscy zyskują na zmianach w stylu życia, niezależnie od dziedziczonego zagrożenia, mówią eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Badania genetyczne wykazują, że wzrost może wpływać na ryzyko kilku chorób. Odkryto, że istnieje związek pomiędzy wzrostem i niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca oraz między wzrostem i wyższym zagrożeniem neuropatią obwodową oraz zaburzeniami krążenia.
POChP zajmuje 4 miejsce wśród najczęstszych przyczyn zgonu. W Polsce w wyniku przewlekłej obturacyjnej choroby płuc umiera rocznie 17 tysięcy osób, co daje dwie osoby na godzinę. Tylko jedna czwarta ludzi dotkniętych chorobą jest zdiagnozowana.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami