Liczba wyników: 1466
U osób mających negatywne nastawienie do starszych ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych w wieku dojrzałym jest wyższe, informuje sciencenews.org.
Wejście w okres menopauzalny to ważny czas w życiu kobiety. Jak jednak poznać, czy dokuczające nam uderzenia gorąca albo huśtawka nastrojów to już objawy menopauzy? W aptece możemy kupić test do samodzielnego wykonania w domu, który określi, czy to JUŻ...
Ian Smith nie zważa na swój wiek i ciężko trenuje, aby wziąć udział w Mistrzostwach Północnej Anglii w Kulturystyce, które odbędą się w Hartlepool na początku maja. Wierzy, że dzięki swemu wyczynowi będzie najstarszym uczestnikiem zawodów, który kiedykolwiek stanął w szranki tego trudnego współzawodnictwa.
Komisja Europejskia dopuściła do sprzedaży bez recepty zawierający orlistat preparat alli. Decyzja KE oznacza, że osoby zmagające się z nadwagą i otyłością będą dysponowały nowymi możliwościami leczenia.
Narodowy Instytut Zdrowia opublikował raport pt. „Sytuacja Zdrowotna Ludności Polski”. Dane są alarmujące: poprawa zdrowia Polaków odnotowana w latach 90 - tych XX wieku gwałtownie wyhamowała. Najbardziej zagrażają nam choroby układu krążenia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?
Prawie wszyscy coraz bardziej dbamy o to, by na naszych talerzach znajdowały się zdrowe, wartościowe produkty. Mimo, że o zdrowej żywności wiemy coraz więcej, wciąż w naszym społeczeństwie pokutują mity żywieniowe nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Oto kilka z nich.
Europejczycy najczęściej borykają się z nadciśnieniem tętniczym, problemami ze wzrokiem i nadwagą. Stres, bezsenność i problemy ze słuchem to dolegliwości, na które cierpi średnio co trzeci Europejczyk, wynika z badania Europe Health 2008.
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.
Kiedy zechcesz przygotować sobie tost lub kanapkę, upewnij się, że masz w domu pełnoziarniste pieczywo. Lekarze i dietetycy polecają pieczywo tego rodzaju szczególnie osobom dojrzałym, bo przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na cukrzycę oraz choroby serca wywołane syndromem metabolicznym.
Trzecia edycja badania Europe Health pokazuje, że kobiety są lepiej niż mężczyźni zorientowane na tematy zdrowia. Częściej poszukują informacji na temat zdrowia i podejmują liczne działania w celu poprawy stanu zdrowia.