Liczba wyników: 9200
Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Wakacje to czas wyjazdów, dzięki którym mamy okazje poszerzać swoją wiedzę o innych kulturach oraz poznawać nowe smaki. Przed daleką podróżą warto sprawdzić, jakich smakołyków czy dań koniecznie powinniśmy spróbować na miejscu. A może są one w zasięgu naszych rąk także i na co dzień? Dzisiaj, dzięki globalizacji, wiele produktów pochodzących z oddalonych od naszego kraju rejonów, możemy kupić w dużych sieciach handlowych lub przez Internet. Do tej grupy należą między innymi przysmaki Bliskiego Wschodu.
Natura obdarzyła nas bogactwem naturalnych leczniczych preparatów warto zwrócić uwagę na jeden z nich a mianowicie na olejek Manuka pochodzący z Oceanii. Coraz częściej sięgamy po popularne środki przeciwbólowe i lecznicze chociaż w wielu przypadkach naturalne substancje i metody stosowane przez naszych przodków z pewnością przyniosły by nam ukojenie. Warto jednak zadać sobie odrobinę trudu i poszukać naturalnych olejków oraz różnego rodzaju naturalnych produktów, które mają właściwości terapeutyczne i lecznicze.
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.
Każdy pracujący, zgodnie z prawem, musi obowiązkowo odkładać na emeryturę w I i II filarze. Dodatkowo oszczędzać można dobrowolnie w III filarze. Wachlarz produktów oferowanych Polakom z myślą o przyszłej emeryturze jest bardzo szeroki. Jednym z nich jest Indywidualne Konto Emerytalne (IKE), czyli umowa zawarta przez przyszłego emeryta z jedną z instytucji finansowych. Umowom o prowadzenie IKE przyjrzał się Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Efekt? 25 skontrolowanych firm, 115 przeanalizowanych wzorców umów oraz 13 postępowań w toku.
Czy zdarzyło Ci się kiedyś spędzać godziny na porównywaniu niemal identycznych produktów i zagłębianiu się w szczegóły, które w rzeczywistości nie miały większego znaczenia? Czy kiedykolwiek podjąłeś/podjęłaś decyzję i okazało się, że żądanego produktu nie ma w magazynie? Niestety, jeśli tak, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie dokonałeś/aś najlepszego wyboru. Według ekonomisty behawioralnego Iana Chadda z Rensselaer Polytechnic Institute, nieistotne informacje lub niedostępne opcje często powodują, że ludzie podejmują złe decyzje.
Dlaczego mamy marzenia senne? Sen to produkt neurofizjologii naszego mózgu, który jest złożonym doświadczeniem i może przybierać wiele odcieni emocjonalnych oraz w różnym stopniu symulować rzeczywistość. Teraz postanowiono porównać marzenia senne dwóch społeczności zbieraczy w Tanzanii i Demokratycznej Republice Konga ze snami osób mieszkających w Europie i Ameryce Północnej. Okazało się, że dwie pierwsze grupy miały bardziej groźne, ale także bardziej oczyszczające i społecznie zorientowane sny niż ludzie Zachodu.
Ser żółty to produkt wyjątkowy. Zanim rozpoczęto jego produkcję na masową skalę, był towarem luksusowym. Dziś oryginalny wyrób niewiele ustępuje starożytnemu specjałowi, jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, stanowi świetny dodatek do wina i ma wiele zastosowań kulinarnych. Tak wiele, że gotowanie i przyrządzanie posiłków, z nim w składzie, urasta do rangi prawdziwej sztuki. Poznajmy sekrety żółtego sera, jego rolę w zdrowej diecie, sposób przechowywania i savoir-vivre podawania.
Jak mówi pewien przebój z popularrnego filmu świątecznego, "Gwiazdka jest wszędzie". Z głośników w centrach handlowych radośnie rozbrzmiewają zachęcające do zakupów utwory. Promocje, rabaty, wyprzedaże poprzednich kolekcji widoczne są już na każdym kroku. To właśnie te czynniki zachęcają nas do często niekontrolowanych zakupów. Niestety gdy już dotrzemy do domu, zdarza się, że zakupiony przez nas produkt nie jest w pełni sprawny, uszkodzony lub po prostu nie działa. Co w takiej sytuacji może zrobić konsument? Oto kilka prostych porad.
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.