Liczba wyników: 2164
Warto rozważyć wykonanie badania mózgu, jeśli u członka najbliższej rodziny zdiagnozowano tętniaka mózgu. Prowadzone badania kliniczne wykazały wyższe ryzyko tej dolegliwości u osób, w których rodzina już się pojawiła.
Uczeni odkryli, że istnieje związek pomiędzy wirusem typu Herpes, który wywołuje tzw. opryszczkę, a chorobą Alzheimera.
Dobry nastrój pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. W ostatnich latach cieszy się jeszcze większą sławą, a to dlatego, że kolejne badania dowodzą jej silnych pozytywnych wpływów na stan zdrowia. Wiadomo też, że ma daje dobre efekty dla pracy mózgu.
Jak wynika z brytyjskich badań, choć ponad połowa osób, które wypełniły kwestionariusz dotyczący zdrowia, doświadczyła potencjalnych objawów raka, jednak tylko 2 procent uczestników rozważało możliwość raka złośliwego.
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Cukier z brzozy, lukrecja, olej kokosowy… Sprawdź, co jeszcze może być zdrowe dla zębów. Poznaj stomatologiczne super-foody i nadzieje naukowców. Pamiętaj jednak, że nic nie zastąpi codziennego szczotkowania zębów.
Wydaje się być czymś zupełnie naturalnym, że rodzice muszą zmagać się z zazdrością występującą u swoich dzieci. Z drugiej strony, poruszając taki temat mamy na myśli zwykle raczej… kilkulatki. Życie jednak pisze swoje scenariusze – może zatem okazać się, że zazdrosnym dzieckiem jest już dorosły człowiek. Jaki może być przedmiot takiego uczucia i jak sobie z tym wszystkim poradzić?
Osoby starsze, które żyją w nieszczęśliwym małżeństwie, odznaczają się zwiększonym ryzykiem chorób serca. Bardziej narażone są kobiety.
Tylko 8 procent Polaków zjada tygodniowo dwie lub więcej porcji ryb. Jeśli już zdecydujemy się na ryby, kupujemy niestety te łatwo dostępne i przetworzone. Brakuje nam świadomości korzyści płynących ze spożywania ryb. Tymczasem dzięki nim nasza dieta może być bogata w kwasy omega-3. O tym, jak rozpoznać świeżą rybę i jakie gatunki ryb są najlepsze dla naszego zdrowia opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.