Liczba wyników: 866
Przekąski dostarczają średnio około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania kalorycznego większości ludzi w USA. Okazuje się, że na wielkość jedzonych porcji wpływa forma produktu.
Pracownicy Instytutu Badań Biomedycznych Fralin stworzyli nowe narzędzie do oceny właściwości przetworzonej żywności, która stanowi 58 procent kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych. Takie jedzenie zaś wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Niemal każdy nowoczesny telefon komórkowy ma wbudowany kompas, czyli magnetometr, który wykrywa kierunek ziemskiego pola magnetycznego i dostarcza informacji kluczowych dla nawigacji. Teraz uczeni opracowali technikę wykorzystującą zwykły magnetometr telefonu komórkowego do zupełnie innych celów - do pomiaru z dużą dokładnością stężenia glukozy, markera cukrzycy.
Dieta bogata w sól jest nie tylko szkodliwa dla poziomu ciśnienia krwi, ale także dla układu odpornościowego.
Trudno jest wyobrazić sobie już codzienne funkcjonowanie bez internetu, ponieważ stał się on częścią naszego życia. Korzystamy z niego, aby komunikować się z innymi, zdobywać potrzebne informacje, ale i w celach rozrywkowych. Osoby dorosłe zdają sobie sprawę z tego, jakie potencjalne zagrożenia czyhają na nie w sieci. Jednak kiedy dzieci zaczynają korzystać z internetu bez nadzoru osób dorosłych, mogą spotkać się nie tylko z naruszeniami prywatności, ale również manipulacją, hejtem, a nawet przemocą. Jak więc zadbać o bezpieczeństwo dzieci w internecie? Na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy.
Soja i produkty na jej bazie to podstawowe składniki diety wielu dbających o zdrowie ludzi, ale mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych u osób podatnych na to schorzenie.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Sezon grillowy w pełni. Jak się okazuje, dobrze jest używać czarnego pieprzu do przygotowywanych potraw, okazuje się, że zmniejsza on ilość związków rakotwórczych w grillowanym mięsie.
Zielone otoczenie „chroni" przed udarem, zaś narażenie na zanieczyszczenia środowiska znacznie zwiększa zagrożenie udarem niedokrwiennym.
Już niewielkie ilości alkoholu zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe.